facebook

Що треба знати, коли вас звинувачують у створенні аварійної ситуації

Правоохоронці нерідко звинувачують водіїв у створенні аварійної ситуації. Практично кожне порушення правил дорожнього руху автоінспектори можуть пояснювати створенням аварійної ситуації і конфісковувати права.

Ми спробували розібратись у понятті “аварійна ситуація”, запитала в автоюриста.

“Аварійною ситуацією можна назвати ту обстановку, коли водій змушений раптово змінювати напрямок руху або вживати інших заходів на дорозі. Може різко загальмувати, повернути – все те, що називають екстреними діями для забезпечення безпеки собі чи іншим людям. Покарання за це порушення – позбавлення прав до року”, – розповідає автоюрист Вадим Володарський.

Поліцейські можуть законно говорити про створення аварійної ситуації лише за умови, що є потерпілий.

“Щоб порушення можна було трактувати саме як створення аварійної ситуації, завжди повинна бути людина, якій цю аварійну обстановку створили – потерпіла. Це повинні зазначити у протоколі, щоб потім цю особу можна було викликати до суду, взяти пояснення тощо. Поліцейські мають завести протокол про створення аварійної ситуації. Тоді цю справу розглянуть у суді. Тільки суд може винести постанову про покарання чи зняття звинувачень, а не правоохоронці. У суді водій може користуватись такими доказами, як відеореєстратор, показання свідків”, – наголошує експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За 2016 рік трапилося 154 556 аварій, що на 11,6% більше, ніж у 2015 році. Таку статистику аварійності опублікувало Управління безпеки дорожнього руху Національної поліції України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...