facebook

Діаспора просить публічних слухань щодо змін до закону про громадянство

Президент Світового конгресу українців (СКУ) Евген Чолій надіслав лист до Президента України Петра Порошенка із закликом призначити публічні слухання щодо проекту змін до Закону України «Про громадянство», прийняття яких «мало б дуже негативні наслідки для численної частини української діаспори».


Відповідне звернення опубліковане на офіційному сайті СКУ, передає VIDIA.
Президент СКУ попросив у голови держави обґрунтування цього Проекту Закону та звернув увагу, що на його думку, законопроект обмежує права громадян України та не відповідає нормам Конституції України. Зокрема, порушує статтю 25, яка чітко говорить про те, що «громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство».
«Світовий конгрес українців як виразник інтересів багатомільйонної української діаспори, що є інтегральною частиною українського народу, закликає Президента України призначити публічні слухання для ґрунтовного обговорення на відповідному державному рівні Проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо реалізації права змінити громадянство за участю експертів та громадянського суспільства в Україні і діаспорі, включно й СКУ», — йдеться у листі Евгена Чолія.
Днем раніше Українська всесвітня координаційна Рада, яка так само представляє інтереси української діаспори по всьому світу, назвала зміни, запропоновані проектом Закону, шкідливими й небезпечними, як такі, що можуть призвести до втрати громадянства України сотень тисяч українських громадян, котрі багато років знаходяться у вимушеній міграції за межами Батьківщини.
«Без сумніву, необхідно вносити зміни в законодавство, щоб унеможливити громадянам інших держав або особам, котрі, окрім українського громадянства мають інші – ставати народними депутатами України, державними чиновниками найвищого рівня, що допущені до розподілу бюджетних коштів та прийняття політичних рішен.ь Події останніх років засвідчують, що громадянство інших країн часто використовується державними чиновниками в Україні для уникнення від відповідальності», — йдеться у заяву за підписом голови УВКР Михайла Ратушного.
«Водночас, в умовах масової міграції й зменшення чисельності населення України, що не припиняється: прийняття вказаних змін в системі законодавства України про громадянство може призвести до штучного вилучення з категорії українських громадян значної кількості наших співвітчизників, що проживають закордоном, або не зі своєї волі опинились на тимчасово окупованих територіях, але засвідчують свою приналежність до українського народу й українського громадянства», — наголошують в УВКР.
Нагадаємо, раніше громадське об’єднання українців у США Razom for Ukraine опублікувало звернення до Президента України Петра Порошенка із закликом відкликати поданий ним законопроект, що передбачає позбавлення українського громадянства тих осіб, які мають подвійне громадянство.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...