facebook

Сьогодні Україна та світ відзначають Всесвітній день свободи преси

svoboda

Україна у світовому рейтингу піднялася на 22 пункти і стала 107 країною за рівнем свободи медіа.

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, схвалено Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. 1993 року Генеральна АсамблеяООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем преси.

У цей день згадують журналістів, які загинули при виконанні професійних обов’язків.

carte_en_0

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
Індекс свободи преси у світі
Авторські права: 
Звіт за 2016 рік «Репортерів без кордонів»

Остання редакція Всесвітнього індексу свободи преси, яку вирахувала міжнародна організація «Репортери без кордонів» свідчить, що в останні три роки на кожному континенті спостерігається «глибоке і тривожне» зниження поваги до свободи медіа.

У багатьох країнах, зазначається у тексті, були прийняті закони, що криміналізують такі дії як «образа президента», «богохульство» чи «підтримку тероризму». В результаті – зростає самоцензура.

Починаючи з індексу 2013 року, «Репортери без кордонів» підраховують індикатори загального рівня порушень свободи слова в кожному регіоні і по всьому світу. Чим вищий показник, тим гірша ситуація. Глобальний показник знизився на 3,71% – від 3719 пунктів  торік до 3857 цього року. З 2013 року зафіксоване падіння на 13,6%.

Америка пірнула на 20,5%, передусім внаслідок нападів та вбивств журналістів у Мексиці та Центральній Америці. У Європі та на Балканах зниження становило 6,5%, в першу чергу через посилення впливу екстремістських рухів та ультраконсервативних урядів.

Погана оцінка регіону Центральної Азії та Східної Європи знизилася ще на 5%, як наслідок все більш “холодного” середовища для свободи медіа та свободи слова у країнах з авторитарними режимами.

Фінляндія залишається на вершині індексу, Еритрея (180 місце) – внизу. Серед усіх європейських країн рекордне падіння – на 29 позицій – відбулося у Польщі, яка з 18 місця опустилася на 47. Зростання, навпаки, відбулося у Тунісі: країна перемістилася на 30 сходинок вгору і опинилася на96 місці індексу.

Джерело – http://kyiv.ridna.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...