facebook

Після Фірташа

Для українського олігарха Дмитра Фірташа вчорашній вівторок став дійсно чорним днем. Мало того, що Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури, впритул наблизивши можливість екстрадиції олігарха, так ще й затримали прямо на виході з суду. І після рішення міністра юстиції Дмитро Фірташ легко може відправитися з Австрії в Іспанію, а з великою часткою ймовірності – в США. Останнього Дмитро Фірташ боїться найбільше. Тому що приклад Павла Лазоренка переконливо показала всьому клубу українських мільярдерів, як підступна доля.

Дмитрий-Фирташ-900x280

Американці давно домагаються видачі українського олігарха за звинуваченням у корупції. Мова йде про хабар, яку Фірташ і його компаньйон дали індійським чиновникам за отримання поза конкурсом доступу до титанових родовищ. Взагалі з титаном у Фірташа в останній час виразно не складається. Після гучного корупційного скандалу, влада Індії розірвали з ним контракт. А в Україні після перемоги Революції гідності уряд Арсенія Яценюка відмовилося продовжувати договір оренди титанових родовищ на Житомирщині зі структурами олігарха. За що отримав справжню війну належать олігарху медіа. Але залишимо титан за дужками – перейдемо до політичної складової.

Фірташ був (і зараз поки залишається) одним з найвпливовіших гравців в українському політикумі. Потужна бізнес-імперія, медіа-холдинг, що включає телеканал «Інтер», свої депутати у Верховній Раді (і не тільки газова група в Опозиційному блоці) плюс потужні зв’язки з Москвою. Не дарма перед президентськими виборами в 2014 Порошенко і Кличко особисто прилетіли до Відня на зустріч з Дмитром Фірташем. Ці «оглядини» за фактом дуже нагадували погодження кандидатури на посаду президента та мера Києва з тим, без кого рішення не буде прийнято. Звичайно, ті зобов’язання вже не мали тої сили, але певний вплив «віденський в’язень» зберіг. Але отримання такої своєрідної «візи в США» поставить жирний хрест на цих розкладах.

З корупцією в Америці все досить суворо – з м’яким і декриміналізованими КК України і порівнювати нічого. За результатами суду Фірташу можуть дати до 50 років в’язниці. А впливати на політичні процеси за океаном з-за ґрат вкрай складно. Павло Лазоренко перевіряв особисто. Плюс, за цими ж статтями покладається і повна конфіскація всіх активів. Мало того, що фінансові ресурси перейдуть в інші руки і частина політиків втратить спонсора. Тут ще й на «Інтері» складеться цікава ситуація, коли до складу засновників увійдуть абсолютно нові люди, ніяк не зав’язані на кремлівські гри під керівництвом Шувалова. Шкода, звичайно, що конфіскує всі ці активи Америка, а не Україна, але що поробиш – ми так і не зважилися.

Звичайно, крім активів у Фірташа є багато цікавої інформації для слідчих ФБР. Звичайно, романтичні газові відносини олігарха з Віктором Ющенком там нікому не цікаві, як і сам Віктор Ющенко, але ось вся ланцюжок «годувалися» з імпорту російського газу через фірми-посередники це інша справа. І «газова група» в Оппоблоке може раптово теж потрапити під слідство. Крім того всі ці «іноземні друзі Газпрому» є частиною дуже великої фінансової схеми, яка включає в себе законні і не дуже фінансові потоки. І ця схема зв’язує Москву з Україною та низкою країн Євросоюзу. І з тамтешніми політиками, які любили Росію дуже щиро і дуже дорого. Думаю, багато прізвища здивують слухачів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З такими показаннями Фірташа американські спецслужби і Держдеп можуть значно послабити російське лобі в ЄС та Україні. Плюс, зламати звичні лобістські схеми, якими керував Кремль з допомогою газових важелів і грошей. Зрештою, у США є свої інтереси на газовому ринку Європи і конкуренти тут явно не потрібні. Саме тому ключовим питанням сьогодні стає навіть не юридична складова можливості екстрадиції Фірташа в США, а його особиста безпека. Як показує досвід, голови з такою кількістю знань дуже слабо тримаються на плечах і постійно намагаються злетіти по самим несподіваним причин. Втім, це вже турботи ФБР і інших спецслужб ЄС і США.

До речі, дуже цікавий у американців закон, згідно з яким учасник корупційних схем отримує термін у 50 років ув’язнення з повною конфіскацією всіх активів. Ніяких тобі умовних термінів або відстрочок, з урахуванням стану здоров’я. Жодних повернень активів мамі та іншим родичам за рішенням заштатного суду сусіднього штату. Довели провину? З багатого корупціонера ти перетворюєшся в бідного урку, напевающего пісню «мої роки – моє багатство». Хороший закон. Треба б і нам таке прийняти. Не завадить, чесне слово…

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...