facebook

“Це була справжня бійня” – з’явилося нове відео, як зароджувалось криваве протистояння на Майдані

Gazeta.ua публікує досі відео протистояння міліції та майданівців на вулиці Грушевського 18 лютого 2014 року. Його надав киянин Юрій Харитончук.

maxresdefault

На кадрах видно, як мітингувальники відступають від Верховної Ради по вулиці Грушевського. За ними йде стрій міліції та “Беркуту”.

18 лютого опозиція оголосила марш “Мирний наступ” – багатотісячну ходу майданівців до Верховної Ради. На сесії опозиційні депутати планували розглянути питання щодо змін до Конституції України і обмеження повноважень президента Віктора Януковича. У Маріїнському парку ходу зустріли тисячі міліціонерів та тітушки. Виникла спершу штовханина, яка переросла в масову бійку.

Міліція відтіснила мітингувальників від урядового кварталу. О 16:00 почала штурмувати барикади на близьких підступах до табору на Майдані Незалежності. Активісти чинили шалений спротив. Наступ зупинили на самому майдані Незалежності, який розподілив навпіл.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Це був бій за майбутне життя. Або ми їх, або вони нас. Третього не дано”, – згадує Харитончук. – “Беркут” боявся. Працював тільки кодлом. А тут було навпаки. Жага перемоги. Майдан працював як єдиний організм”.

Того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 осіб, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 – тяжкі, 85 – середньої тяжкості.

Три роки тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та зазнали тортур. у ніч на 19 лютого 2014 року, під виглядом проведення АТО, відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок України. У результаті протистоянь того дня загинуло 16 осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 – тяжкі, 31 – середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи. 20 лютого силовики розстріляли близько 50 осіб на вулиці Інститутській.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...