facebook

Після мого поранення інформація про війну на Донбасі з’явилась у британських новинах – фотограф Крістофер Нанн

Дніпро – Стан пораненого під Авдіївкою британського фотографа Крістофера Нанна нормалізується. У середу фотожурналіст уперше після поранення зустрівся з українською пресою в Дніпропетровській обласній офтальмологічній лікарні, де йому врятували травмоване під час обстрілу око. У четвер британському фотографу проведуть уже третю операцію на оці. Україну він знімає вже майже 10 років, Донбас став для нього першою гарячою точкою. Після одужання планує повернутись туди й працювати знову.

F6E9DB21-9C6F-4826-948F-28FCF398B39F_w1023_r1_s

34-річний британський фотограф Крістофер Нанн працює як фрілансер для міжнародних журналів та інформаційних агенцій. Український Донбас, каже він, – це перша гаряча точка у його професійній кар’єрі. В Україну, розповідає, на зйомки почав приїжджати десять років тому. Останні три роки фотографував події на неспокійному сході.

Авдіївка, обстріл, поранення…

Про день в Авдіївці фотокореспондент розповідає стисло. Дізнавшись про ситуацію з обстрілами й знеструмленням міста, разом з перекладачем і другом, дніпрянином Володимиром Суботовським, вирішив поїхати й побачити все на власні очі. Упродовж дня чоловіки ходили містом, спілкувались із жителями, а заночувати прийшли до знайомої працівниці заводу Олени. Жінка напередодні евакуювала з міста свою маму та 9-річного сина. Коли розпочався обстріл, заспокоювала гостей: мовляв, так відбувається чи не щовечора. То була остання розмова. Від снаряду, що влучив у кухню квартири, жінка загинула. Гостей врятувало те, що вони були в іншій кімнаті. Британський фотограф від осколків, що розлетілись, отримав важке ураження ока.

E80EBA2D-DAC1-4F5C-B5B1-765B66C0B8D5_w650_r0_s

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Естафетами» з кількох «швидких» Крістофера Нанна доправили до Дніпра, у нього був вибір: лишатись на лікування тут або летіти додому. Він обрав Україну.

«Лікар пояснив, що сталося з оком, і я зрозумів, що час дорогий. Все це пояснили доступно. Вибір був. Але я відчував себе комфортно тут і лишився тут», – каже фотограф з Великої Британії.

«Про війну? Цього не було в новинах»

Крістофер Нанн уникає пафосних слів про роботу фотодокументаліста, працю в складних умовах, бажання подавати неупереджену інформацію тощо. Каже просто: досі британське суспільство мало що знає про події на сході України. Зауважує: у ЗМІ Британії, власне, активніше заговорили про військові дії на Донбасі зараз – у зв’язку з його пораненням.

«Про війну? Цього не було в новинах. Багато цього не показується. Зараз це з’явилось у новинах, бо я був поранений. І, може, є шанс пояснити трішки те, що відбувається», – зазначає Нанн.

Кошти для родини загиблої від обстрілу

Відзняте на Донбасі, каже Крістофер Нанн, ляже в основу його фоторозповіді про війну й трагедії мирних жителів. Можливо, ділиться, це буде книга. Зараз же Нанн ініціював збір коштів для родини загиблої жительки Авдіївки Олени – у неї лишились батьки й син. Друзі британця вже назбирали три тисячі фунтів, підтверджує перекладач і друг фотографа Володимир Суботовський.

«Ми спілкувались не тільки з Оленою, з різними людьми, різні думки чули. Олена розповідала нам, що важко… Вона нам показувала фотографії. Вивезла сина до знайомих, а сама боялась залишати квартиру. Вона працювала на заводі фільтрувальницею. Їй було 34 роки… Ми поїдемо до Олениних батьків і з ними вирішимо, яка допомога потрібна», – розповідає Суботовський.

Складна операція

Аби врятувати поранене око фотографа з Британії, у Дніпрі, в обласній офтальмології, провели надзвичайно складну операцію: почистили око від уламків віконного пластику, «підшили» штучний кришталик. Фотограф бачитиме на обидва ока, зазначають лікарі, але певніших прогнозів уникають: побоюються, аби в прооперованому оці не почала розвиватись інфекція. У четвер на фотографа чекає третя, цього разу планова операція, говорить директор Дніпропетровської обласної офтальмологічної лікарні Валерій Сердюк.

0E9EE81E-F6A6-45F9-8B47-E947C24E8E46_w650_r0_s

«Око було фактично розбите. Довелось його зшивати. Зробити таку операцію дозволила нам наявність дорогих витратних матеріалів. Вони, як правило, американського або європейського виробництва. Під час операції з ока дістали пластиковий осколок розміром в 6 міліметрів. Операція тривала 4,5 години. Всі структури ока були відновлені», – зазначив директор офтальмології.

Оплатять доброчинці

За словами радниці голови Дніпропетровської облдержадміністрація Тетяни Губи, у Дніпрі на лікування Крістофера Нанна наразі витратили 22 тисячі гривень.

«Поки що ці кошти не покриті. Але вже надходять дзвінки. Зазвичай ці витрати покривають доброчинці. Питання не стоїть», – сказала Тетяна Губа.

Після одужання Крістофер Нанн планує повернутись працювати на Донбас.

Британський фотограф упродовж трьох років передавав репортажі із зони АТО. Поранення отримав під час обстрілу в Авдіївці 2 лютого.

Від початку антитерористичної операції у Дніпрі провели понад 260 операцій на очах пораненим в АТО людям – цивільним і військовим. Медики розповідають, що на початку військових дій на Донбасі з очей здебільшого витягували металеві уламки, під час оборони Донецького аеропорту – осколки цегли й інших будматеріалів.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...