facebook

Як допомогти коханому кинути палити?

За статистикою, 70% курців хочуть кинути палити, а 81% намагалися розлучитися з шкідливою звичкою, але не змогли.

Розрізняють куріння за звичкою і нікотинову залежність. В останньому випадку людині може знадобитися декілька спроб, щоб кинути палити, але нічого неможливого в цьому немає. Якийсь час буде болісно, але зовсім не боляче.

Rencontres_1447183176

Якщо жінка вирішила допомогти чоловікові кинути палити, почати можна з малого. Наприклад, домовитися з чоловіком, щоб він не курив вдома після роботи. Дружину зрозуміти можна: цілуватися з кращим чоловіком – то ще задоволення. Але чоловікові, завзято отстаивающему своє право на сигарету, простіше відмовитися від поцілунків, ніж від куріння.

Що і говорити, інтимне життя це не збагачує. Якщо чоловік протримався вечір і потім спокійно ліг спати, то вранці виявиться, що він не курив майже 12 годин. Це майже перемога. Він сам зрозуміє, що життя без сигарети можлива. Досвід показує, що якщо людина дозріває для того, щоб прибрати зі свого життя шкідливі звички, то нічого неможливого немає. Щоб кинути, потрібні лише бажання кинути, мотивація та підтримка оточуючих. Інші плюси і мінуси добре відомі всім кращим, але для некурців половини їх можна повторити.

Що має курець

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Більшість курців розглядають відмова від куріння як втрату. А як інакше? Була в руці сигарета – і немає її. Чогось не вистачає. Так розум влаштований. Це він підказує: у мене не вийде, не зможу, останнім задоволення… Задоволення, до речі, сумнівне. Більшість людей починають курити в молодості за компанію. Потім хапаються за цигарку під кожну чашку кави, під час сварки, келиха вина, використовують як привід відволіктися від роботи або спосіб зосередитися. Всі через це проходили. Влаштовується людина на нову роботу. Буквально в 1-й день з’ясовують, курить чи ні. Якщо курить – відмінно. Буде виходити на перекур, дізнається, хто є хто, всі офісні плітки плюс перепочинок. Обідня перерва триває півгодини, а час перекурів перевищує годину робочого часу!

При цьому в будь-якому колективі до курцям ставляться з таким розумінням, як ніби це не смердюча сигарета, а ін’єкція інсуліну. Спробуй скажи такій людині: “Всі працюють – і ти працюй!” У нього ж трапиться істерика або непритомність від нікотинового голоду. Виходить дискримінація некурців – вони орють, поки деякі курять, дихають димом на зупинках і в парадних, розраховуються, поки курці беруть лікарняні. Не вірите? Перевірте на роботі, хто частіше хворіє.

Ще курець починає кожен робочий день з перекуру. Поки розгойдається… Тим не менш, некурящий народ толерантний до неможливості. Ніхто й виду не подасть, що від колеги після перекуру смердить. Це нормально? Одному – смердіти, а іншим – робити вигляд, що він пахне фіалками? Курець в офісі, звичайно, має не тільки плюси. Він ще й страждає. Влітку змушений виповзати під спопеляюче сонце, взимку – закляклими руками раскуривать на палючому морозі сигарету. Віднем і восени – інша справа. Що може бути краще, ніж на свіжому повітрі, сидячи під пахучим кущем бузку або в парку, пропахшем мокрими опалим листям, витягнути улюблену сигарету і вдихнути порцію диму? І плювати, що поруч чиїсь діти гуляють, бабусі на лавочці розмовляють.

До чого цей знущальний тон, запитаєте ви? До того, що нема чого ставитися до курцеві як до хворого. Йому не потрібно розуміння – йому потрібна людина, яка повірить у нього і скаже: “Ти можеш жити без сигарет, і жити без них ти будеш краще, ніж з ними”.

Чи можна кинути палити

Пропустимо увертюру про скорочення терміну життя, серцево-судинних і онкологічних захворюваннях і чорних-пречерных легенів. Страшні картинки є на кожній сигаретній пачці. І нікого вони не зупиняють. Що ж може мотивувати курця? Бажання бути здоровим і красивим. Курити не модно. Ковбой “Мальборо”, актор Уейн Макларен, колись найбільш відомий курець у світі, помер від раку легенів 21 рік тому, 21 липня 1992 року. Особа тютюнового бренду, він підняв продажу сигарет до небачених висот, а останні 2 роки життя, коли йому поставили діагноз, був активним борцем проти куріння.

Аллен Карр, автор міжнародного бестселера “Легкий спосіб кинути палити” помер від раку легенів у 72 роки. Він не курив 23 роки і зізнавався, що відмова від куріння зробив його найщасливішою людиною в світі. За його методом кинули палити Ентоні Хопкінс, Річард Бренсон і мільйони інших людей. Більшість курців напевно кинули б курити, якби знали, що у них це вийде. Аллен Карр і став тією людиною, який сказав: у тебе вийде, причому легко.

Навіщо кидати палити

Кинувши палити, людина повертається до нормального способу життя. Він знаходить свободу. Він може жити, а не тягнути час від перекуру до перекуру. У кожного своя мотивація. Якщо говорити про чоловіків, то комусь хочеться бути витривалішими в сексі, займатися спортом, зробити гарне тіло, поліпшити пам’ять і розумові процеси. Спосіб життя витісняє куріння. Можна поступити навпаки. Кинути палити і, замість шкідливої, створити корисну звичку.

Такий спосіб рекомендує Іцхак Пінтосевич у книзі “Створюй! Як створити хороші звички”. Сам Пінтосевич пише, що викурював по 2 пачки сигарет в день, але зміг “вбудувати” нову звичку – почав бігати марафон.

Курець – істота невільний. Він не може лягти спати, якщо в будинку закінчилися сигарети. Не поїде на відпочинок без сигаретного запасу. Він не може повноцінно працювати кілька годин поспіль. Як тільки в голові з’являється думка про сигарети, він кидається виконувати це бажання. Єдине бажання, яке вимагає негайного задоволення.

Простіше кажучи – залежність. Решта плюси і причини можна додумати індивідуально: заощадити купу грошей, набридло шукати місця, де можна спокійно покурити, дістала дружина, потрібно народити здорову дитину, хочу жити довго, уявити, скільки вже було викурено – кубометри з маленьких пачок… І хіба це не смішно – вигадувати виправдання, щоб зробити самому собі подарунок?

Ігри розуму

Не будемо зупинятися на етапах, описаних Алленом Карром. Кожен кидає курити дізнається про себе багато нового про те, як виникають і куди йдуть думки, про потураючи бажанням і природі задоволень, про самоконтролі і самообман. Кожен знаходить метод, який буде працювати для нього. Формулу придбання. Тому що спочатку кидання сприймається як втрата. Буває, що людина не курить вже півроку, а в момент втоми і стресу раптом виявляє, що рука намагається нашарить в кишені пачку сигарет. І розуміє, що його самоконтроль – всього лише ілюзія. Руки пам’ятають, підсвідомість просить…

Але ми знаємо, спасибі Аллена Карра, що куріння не є невіддільною від людини звичкою. Але й кинути палити без зусиль не вийде. Зовсім недостатньо замість сигарети з’їдати льодяник і думати, що бажання пройде. З іншого боку, кидати курити не боляче. Всі ці муки і баталії відбуваються виключно в мозку, цепляющемся за звичку.

Чим можна допомогти

Людині, що кинув курити (мається на увазі, що рішення прийнято, і вже деякий час чоловік не курить), трошки страшно від слова “ніколи”. “Я більше ніколи не буду палити”,” Це моя остання сигарета – звучить як розставання”. Не потрібно думати про себе в термінах вічності. Достатньо сказати: “Я сьогодні не курю”. І жити цей день без сигарети. Завтра буде новий день. Кинув палити потрібно відпочивати, уникати стресових ситуацій (коли рука сама тягнеться шукати пачку), шукати фізичне навантаження, більше знаходитися в компанії курців. Потрібно змінити раціон, пити менше кави, є більше молочних продуктів. Зрештою, звичка палити купувалася роками. Позбутися від неї за півгодини не вийде. А витратити кілька місяців на перебудову способу життя і організму цілком по силам.

Кидання палити вимагає зусиль. Тому кожному кинув важливо, щоб поряд була людина, яка в нього вірить, цінує його зусилля і надихає. (Не тільки Аллен Карр, але і справжній близька людина.) Перші кілька тижнів, коли кинув огидно кашляє і отруює життя своєю нервозністю, доведеться потерпіти. Іноді бажання закурити стає настільки нестерпним, що курець готовий влаштувати скандал, піти з дому, щоб на вулиці викурити довгоочікувану сигарету.

Тут думки розходяться. Хтось каже, що одна сигарета – це зрив. Знову падаєш в тютюнову прірву. Хтось каже, що її можна не враховувати. Краще всього сказати чоловікові: “Дорогий, я ціную твої зусилля. Ти не куриш багато днів. Якщо тобі дуже хочеться закурити – зроби це. Але пам’ятай, що твої зусилля не пропали даремно, твої легені чисті. Ця сигарета не означає, що знову почав курити. Якщо вона здасться тобі несмачною, викинь її і забудемо про це. Я в тебе вірю”. Не здумайте таврувати його за безвольність, простягніть руку допомоги і побачите, наскільки він уміє бути вдячним.

З приводу зайвої ваги

Немає жодного людини, який кинув палити і поправився. Навпаки – кинув палити і зайнявся бігом, плаванням, ходьбою. Але багато товстих курців. Вони курять, тому що товсті – це їх спосіб спалювати калорії, не роблячи присідання і нахили, а вдихаючи смердючий дим.

Людині, що кинув палити, в перший же тиждень відкриється маса нового. Він відкриє новий смак звичної їжі, відчує нові запахи. Він дізнається, що таке свіже повітря. Навчиться глибоко дихати. Можливо, скоротить вживання алкоголю. Якщо ви з чоловіком буваєте в компаніях – не соромтеся. Говорите оточуючим, що він кинув курити. Не кидає, а кинув. Яка різниця, тиждень або місяць тому! Тут і зараз цей чоловік не курить. Він отримає несподіваний бонус, коли прокурені друзі, заздрісно на нього дивлячись, будуть розпитувати, як він дійшов до такого життя. І зітхати: “Ми б теж кинули. Якщо б могли…” При кожному зручному випадку хваліть людини, що кинув палити, за подарунок, який він зробив собі і оточуючим. Не виключено, що вперше в житті він свідомо робить щось корисне для себе. Нехай добре і шанобливе ставлення до себе стане новою звичкою.

Набридло…

Проаналізувавши своє життя, багато людей розуміють, що паління – єдина звичка, яку вони придбали за багато років. Можна змінити роботу, дружину, країну, але можна роками не бачити батьків, але пачка сигарет завжди знаходиться під рукою. Так відбувається дозрівання. Хочеться стати іншим, знайти нову якість, новий сенс. Для цього треба перестати чіплятися за старі звички. Багато хто боїться зустрічі з новим собою. Якщо я кину курити, чим я буду займатися? Дійсно, який культурний пласт втрачається: переговори в курилках, нетверезі дебати в компаніях… А якщо не куриш, то тебе не візьмуть в нашу веселу пісочницю. Ще ніхто з тих, що кинули палити не помер від нудьги.

На звільнене від сигарет місце приходять нові інтереси і люди. Знайдуться друзі, яким знадобиться ваш досвід кидання і підтримка. Допомагайте іншим зробити хоча б перерву в курінні. Фразу “пробував – не вийшло” сказати легше, ніж “вирішив – і зроблю”. А щоб зробити, треба докласти зусиль, пережити дискомфорт і навчитися розпізнавати свої справжні бажання. Треба повірити в себе, у свої сили. Пригадати, яким ти був до того, як навчився курити. І більше ніколи себе не жаліти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...