facebook

Мова тіла розкаже про вас більше, аніж слова: 7 нюансів

Більшу частину інформації ми сприймаємо через невербальне мовлення. Тому, якщо ви хочете завоювати повагу та довіру інших людей, не забувайте про свою міміку та жести.

113

Кажуть, що одна картинка варта тисячі слів. Тепер уявіть собі, що ви наближаєтесь до свого колеги чи потенційного клієнта, йдучи на нараду чи якийсь захід. Як ви виглядаєте? Який посил ви подаєте, коли входите в кімнату?

Що кажуть ваші очі, руки та ноги? Яку інформацію можуть отримати люди до того, як ви скажете хоча б одне слово? Незважаючи на те, наскільки ви компетентні в своїй сфері, мова тіла є теж важливим фактором, через який інші люди вас сприймають.

Отож, пропонуємо вам 7 способів, як правильно використовувати невербальне мовлення, щоб викликати довіру та завоювати повагу.

1. Щиро усміхайтесь

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щира усмішка не лише стимулює відчуття власного благополуччя, але й говорить оточуючим, що ви відкриті, готові до співпраці та заслуговуєте на довіру.

Поки ви не зустріли когось, замість штучної, неприродної усмішки, спробуйте надати своєму обличчю нейтрального доброзичливого виразу. Після цього встановіть зоровий контакт людиною. Перш ніж усміхнутись, почекайте, щоб майбутній співрозмовник відрекомендував себе. Це зблизить вас і змусить його зрозуміти, що ваша усмішка саме для нього.

2. Будьте авторитетні

Навіть якщо ви налаштовані дружелюбно, ваш спокій не повинен затьмарювати ваш самоконтроль. Коли ви знайомитесь з кимось, випряміть спину, протягніть руку та уявіть, як вимовляєте своє ім’я та прізвище.

Для того, щоб ваш голос звучав авторитетно, говоріть нормальним розмовним тоном. Слідкуйте за тим, щоб тон вашого голосу не підвищувався в кінці речення (так, ніби ви задаєте запитання чи запитуєте дозвіл).

В будь-якому випадку ваш голос має звучати на одній ноті.

3. Будьте відкриті

Якщо ви відноситесь до типу лідерів, яким притаманна авторитарна манера поведінки, інші люди можуть боятись вас. Тому старайтесь уникати пильних поглядів і суворого виразу обличчя.

Якщо ви чимось дуже зайняті, все одно намагайтесь сидіти в розслабленій позі; якщо розмовляєте з кимось, нахиляйтесь вперед; не підпирайте голову руками та не виставляйте ноги на стіл; коли стоїте — не схрещуйте рук та не тримайте їх в кишенях.

4. Демонструйте контроль

Кожен з нас колись відчував невпевненість в собі, занепокоєння, розчарування, незацікавленість в чомусь чи просто почувався знервовано. У такі моменти уникайте спокуси перевірити свій телефон, не відповідайте на телефонні дзвінки і не поглядайте на годинник. Замість цього зосередьтесь на своєму співрозмовнику, поверніться до нього не лише обличчям, але й усім тілом, щоб встановити зоровий контакт. Ні в якому разі не жуйте нічого, не стукайте пальцями по столі, не хитайте ногами.

5. Усувайте бар’єри

Під час розмови з кимось, між вами не повинно бути ніяких фізичних бар’єрів. Коли хтось заходить до вас у офіс, щоб привітатись, потрібно встати з-за столу та потиснути цій людині руку.

Під час заходів чи перерви на каву не тримайте свій напій таким чином, що він створював бар’єр.

Згідно з книгою Керол Кінсі Горман “Мова тіла для лідерів”, чим вище ви тримаєте свою каву, тим більший бар’єр утворюється між вами та вашим співрозмовником. Тому тримати її потрібно ближче до талії, якщо ви хочете виглядати відкритими та зацікавленими.

6. Демонструйте співпереживання

Для того, щоб стати лідером, знадобиться час. Однак, незважаючи ні на що, ви повинні навчитись приділяти час людині, яка хоче з вами поговорити. Тому старайтесь не перебивати її та не закінчуйте замість неї речення.

Хочете бути лідером — будьте терплячими та контролюйте себе, демонструючи співпереживання та повагу.

7. Контролюйте вираз свого обличчя

Ваш вираз обличчя може як мотивувати інших на певні дії, так і знищити їх бойовий настрій та прагнення досягати успіху. Тому варто навчитись уникати негативної міміки (закочування очей, глузливої усмішки, не хмуртесь та не морщіть носа). Будьте уважні до того, що “говорить” ваше обличчя.

Пам’ятайте, невербальна поведінка є одним із важливих елементів під час спілкування. Дослідження доктора Альберта Мехраб’яна показує, що 55% інформації ми сприймаємо через жести та міміку, ще 38% через тон голосу та 7% — через зміст самих слів.

Отож, дотримуючись цих простих, але водночас важливих порад, ви зможете не лише підвищити свій невербальний вплив на людей, але й викликати у них повагу та довіру до себе.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...