facebook

“Зважені та … мертві”: чому смерть косить учасників шоу

Раптова смерть 44-річної Євгенії Мостовенко, учасниці популярного тв-проекту “Зважені та щасливі”, викликала резонанс в мережі, так як стала третім подібним прецедентом за рік. Інтернет-користувачі занепокоїлися питанням, чи могла причиною смертей послужити стрімка втрата ваги або фізичні навантаження, з якими стикаються учасники шоу. За відповіддю “Обозреватель” звернувся до фахівців. Думки з цього приводу розходяться.

zvazheni-e1486061460913

Починаючи з травня 2015 го року, з різницею в кілька місяців один за іншим померли три екс-учасника шоу “Зважені та щасливі”. Причинами їх смерті стали інсульти і обширний інфаркт.

Першим у цьому списку став 32-річний учасник третього сезону Ілля Яковлєв. Чоловік прийшов на проект з вагою 147 кг.

Участь Іллі на проекті запам’яталося телеглядачам несподіваним поворотом сюжету: в ході телепрограми чоловік зустрів свою майбутню дружину – також учасницю “Зважені та щасливі” – Наталю Москаленко. Влітку 2014 року пара одружилася, а через рік Іллі не стало. За час сезону він схуд на 48 кг. Причиною смерті став інсульт.

680x454-e1486061393676

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Лікар-дієтолог і віце-президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська зазначає, що у людей із зайвою вагою дуже високий ризик померти і без інтенсивних навантажень, з якими стикаються учасники шоу.

“Будь-яка людина, що має надлишкову масу тіла, а тим більше ожиріння, має проблеми зі здоров’ям і дуже високий ризик ускладнень. Як правило, у кожного з них є порушення роботи печінки: це стеатоз, або ожиріння печінки, атеросклероз, порушення роботи підшлункової залози і всіх видів обміну речовин. Ризик померти у таких людей вже дуже високий, навіть якщо вони не братимуть участі в подібних програмах “, – розповіла Скиталінська.

Говорячи про шоу, фахівець наголошує, що враховувати необхідно не тільки фізичні навантаження, але і емоційний стрес: учасники знаходяться під пильним наглядом камер, вони виявляються в екстремальних умовах, до чого не були пристосовані раніше.

Слідом за Іллею Яковлєвим, у вересні 2015 року, з життя пішов 52-річний Ігор Пашинський, також запам’ятався глядачам як найважчий учасник п’ятого сезону. За 4 місяці Пашинський скинув 51 кг, однак уже через півтора місяця після закінчення шоу чоловікові раптово стало погано, його госпіталізували з виразковою кровотечею. Він помер в результаті обширного інфаркту.

“Йде інтенсивний скидання маси тіла. Якщо учасники так худнуть, це говорить про дуже інтенсивні фізичні навантаження. Плюс – низькокалорійне харчування, дефіцит калорій, почуття голоду – це теж стрес для організму”, – продовжила Оксана Скиталінська.

“Програми, які показують, що зайва вага є ризиком багатьох хвороб, є небезпечним для життя – потрібні. Але до кожного учасника також потрібен індивідуальний підхід. Те, що підходить одній людині, протипоказано для іншого. Одному 32 роки, другому 52 … Різний вік , різний стан здоров’я. Формат такого інтенсивного скидання ваги потрібно змінити. І обов’язковим є участь лікаря-терапевта, провідного постійний моніторинг здоров’я учасників “, – підсумувала лікар-дієтолог.

В кінці січня цього року стало відомо про третю смерті. 44-річна Євгенія Мостовенко , що скинула за 9 місяців 36 кг, померла від крововиливу в мозок.

mostovenko-e1486061550344

Незважаючи на схожі ситуації, терапевт-кардіолог клініки “Борис” Марина Крапівнер не поспішає називати передачу першою причиною смерті її учасників. Важливим є той факт, що всі смерті мали місце вже поза рамками проекту.

“Через велику вагу у цих людей спочатку з’являються ті чи інші зміни: тиск, холестерин і цукор починає підвищуватися при ожирінні. Це все фактори ризику, які відображаються на стані судин і серця”, – зазначає кардіолог.

“Якби це сталося під час їх участі на проекті, можна було б припустити, що це дуже сильне навантаження: людина втрачає рідину, кров стає більш в’язкою і це може бути однією з причин інсульту або інфаркту. Через декілька місяців такого бути не може. Я все ж думаю, що проявилися ті ризики, які у них вже були спочатку “, – додала Крапівнер.

Фахівець не заперечує, що надто інтенсивні навантаження можуть спровокувати подібні ускладнення, однак припускає, що понад норму учасникам навантажень давати не стали б. Адже на знімальних майданчиках за ними також стежать лікарі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...