facebook

Повістки в армію, подорожчання і шлюби по-новому: як у лютому зміниться життя українців

В Україні в лютому, за рішенням Нацкомісії, подорожчає електроенергія для промислових споживачів. Крім того, для промисловості, за рішенням “Нафтогазу”, подорожчає і блакитне паливо – на 22%. Зростання цін так або інакше відобразиться на простих українцях – комунальні витрати виробники включають у вартість своєї продукції. Також у лютому українці з вищою освітою можуть потрапити в армію, а за добу до цього – укласти експрес-шлюб.

lyudy-e1485935408460

Подорожчають квитки на потяги

Підвищувати тарифи планують у два етапи – в першому і другому кварталах цього року (на 16%). Вартість квитків, як повідомляють у прес-службі відомства, зросте на 19,4%.

На даний момент квиток в купе на поїзд “Київ-Одеса” коштує 288,5 гривні, а вже з 1 лютого така поїздка обійдеться в 341,9 гривні. Дізнатися, наскільки подорожчають найпопулярніші маршрути в лютому, можна, ознайомившись з інфографікою.

Вже зараз на 10% подорожчав проїзд у “Інтерсіті+”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тарифи переглядають через зростання цін і підвищення мінімальної заробітної плати.

“Наголошуємо, що вартість тарифу в поїздах далекого прямування залишається незмінною з 2014 року. Індексація – вимога сьогодення, заснована на офіційному рівні інфляції і рівні цін на промислову продукцію. Зокрема, показник інфляції 2015 року склав 143,3%, за 8 місяців 2016 – 104,5%. Всього за період з 1 січня 2014 року по 31 серпня 2016 – 187,1%”, – пояснюють в “Укрзалізниці”.

Саме через низькі тарифи, відзначають у прес-службі, немає грошей на придбання нових вагонів, в той час як діючі зношені на 90%.

Газ подорожчає на 22%, а світло – на 3%

З 1 лютого “Нафтогаз” переглянув тарифи на блакитне паливо для промислових споживачів, у тому числі ТЕЦ і котелень. Так, для виробників теплової енергії газ стане дорожчим, слідом за цим зросте і собівартість генерації.

Як пояснили в прес-службі “Нафтогазу”, в середньому тарифи для промислових споживачів зростуть на 22% (залежно від обсягів споживання і наявності заборгованості). Компанії, які споживають понад 50 тисяч кубометрів газу і при цьому не мають заборгованості, за кожні тисячу кубометрів з наступного місяця платитимуть 9,2 тисячі гривень, боржникам – 10,1 тисячі гривень.

Головна причина подорожчання – імпортний газ зріс у ціні. Торік Україна купувала блакитне паливо за ціною менше 180 доларів за тисячу кубометрів, у бюджеті на цей рік передбачена ціна на газ 245 доларів.

Раніше в Кабміні обіцяли тариф на опалення до кінця опалювального сезону не переглядати. Однак після, з урахуванням подорожчання газу, постачальникам тепла доведеться звернутися до комісії з проханням переглянути тариф з урахуванням нових цін на енергоресурси.

Експерти у сфері енергетики впевнені, що не за горами також підвищення тарифу на газ для населення. Як підрахував екс-начальник Управління по зв’язках з громадськістю “Нафтогазу” Валентин Землянський, газ, згідно з формулою Кабміну, в цьому році буде коштувати 9600 гривень за тисячу кубометрів (на даний момент 6800 гривень). У той же час Юрій Корольчук переконаний, що економічно обґрунтований тариф на газ зросте наступного року на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).

Також з 1 лютого для промислових споживачів (1-го і 2-го класів) подорожчає на 1-3% електроенергія. Це рішення позначиться на вартості експлуатації електротранспорту (тролейбусів, метро).

Українців з вищою освітою заберуть в армію

У лютому Генеральний штаб почне призивати в армію українців віком до 43 років, які закінчили військові кафедри. Про це ще кілька місяців тому заявив в. о. начальника Головного управління персоналу Генштабу Марк Андрусяк.

Зазначимо, щорічно 9-10 тисяч українців отримують військове звання на військових кафедрах своїх університетів. Якщо раніше військова кафедра давала звільнення від строкової служби, на даний момент ситуацію планують кардинально змінити – призивати чоловіків віком до 43 років на півтора року в армію зі збереженням робочого місця.

Кілька тижнів тому президент підписав Закон “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби”. Згідно з документом військові, які підписали контракт і в особливий період не мали права звільнитися зі Збройних Сил, тепер зможуть повернутися додому.

“Це дозволяє вам завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому”, – пояснив президент своє рішення підписати Закон.

Призов українців з військовими званнями на службу, в тому числі, дозволить замінити тих контрактників, які приймуть рішення звільнитися. Як пояснила начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони Оксана Гаврилюк, на строковиків рішення призивати українців з вищою освітою і званням не вплине.

Як припускають у Генштабі, призвуть приблизно чотири тисячі українців, які закінчили військові кафедри. При цьому військкомати будуть враховувати сімейні обставини.

Одружитися можна за добу

Ще торік Міністерство юстиції запустило пілотний проект “швидких шлюбів”. Всі документи можна було оформити за одну добу в Києві, Одесі, Львові, Херсоні, Маріуполі та Сєвєродонецьку. З 1 лютого така можливість з’явилася у всіх українців – практику поширили по відділах реєстрації актів цивільного стану у всіх областях.

До нововведення з моменту подачі заяви в ЗАГС і самого весілля повинен був пройти як мінімум місяць. Шлюб реєструвався в день подачі документів тільки у вигляді виключення (якщо дружина вагітна, одному з подружжя загрожує небезпека, наприклад, він відправляється в зону бойових дій).

Зараз же процедуру максимально спростили для всіх. Отримати штамп у паспорті можна наступного дня після подачі заяви. Така послуга коштує від 140 до 1800 гривень (залежно від РАГСу).

За словами міністра юстиції Павла Петренка, станом на початок січня в Україні “експрес-шлюбом” скористалися майже 3600 пар. “А з моменту запуску цією послугою вже скористалися майже 3600 пар. Ми і надалі будемо працювати над розширенням проекту, щоб кожен українець міг скористатися нашими сервісами без черг, без бюрократії і з максимальним комфортом”, — написав на своїй сторінці в соцмережі Петренко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...