facebook

Делегація ООН: Нас не пустили туди, де СБУ може незаконно утримувати людейф

Делегація підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України через те, що її не допустили у місця, де, за їхньою підозрою, працівники СБУ можуть незаконно утримувати людей.

29181

Про це повідомив керівник делегації Малкольм Еванс.

“Ця відмова в доступі є порушенням зобов’язань України як держави-учасниці Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Через це ми не змогли відвідати деякі місця, про які ми чули численні й серйозні звинувачення у затриманні людей і можливому застосуванні тортур або жорстокому поводженні”, – сказав він.

Делегація заявила, що візит, котрий розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, було вирішено припинити через неможливість виконати програму у повній мірі.

Делегація ППК мала оцінити виконання рекомендацій, наданих після здійснення першого візиту в 2011 році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), делегації Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) мають відвідувати всі держави, що є учасниками протоколу, і можуть здійснювати візити до будь-яких місць несвободи без попередження, повідомляє Центр інформації про права людини.

Це другий випадок, коли делегація ППК  припиняє свій візит. Таке трапляється у разі, якщо відсутність співпраці з боку держави-учасниці перешкоджає делегації виконувати обов’язки, надані їй мандатом протоколу.

До складу делегації ППК до України увійшли: Малкольм Еванс (Британія), Марі Амос (Естонія), Джун Карідад Пагадуан Лопес (Філіппіни) та Віктор Захарія (Молдова).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...