facebook

8 продуктів, які важко перетравити

На всім шляху свого проходження від ротової порожнини до тонкого кишечнику їжа перетирається, розм’якшується і розпадається на прості, легко і з вдячністю прийняті нашим організмом компоненти. Якщо хочете, це такий киплячий котел з ферментами. Однак не варто завантажувати в нього все, що підвернеться під руку.

Fresh-orange-juice-14.00-AED

Вжити комплексний обід з гамбургера, смаженої картоплі і молочного коктейлю в рази веселіше, ніж дотримуватися якийсь там баланс вуглеводів, жирів, білків, води, солей, вітамінів, замислюватися про сполучуваність продуктів і т. д. і т. п. Пізніше ви розплатитеся за це печією, тяжкістю в шлунку, нудотою, газоутворенням.

Серед важко перетравлюваної їжі виділяють не тільки продукти з високим вмістом жирів, але також і їжу, наповнену клітковиною. Так, без сумніву, волокна клітковини є вкрай корисним речовиною, однак для їх перетравлення і засвоєння організму потрібно докласти чимало зусиль.

Смажені страви

Якщо і без того жирні продукти додатково підсмажити на не менш жирному рослинному маслі, то не варто чекати, що травна система впорається з такою кількістю роботи сю хвилину — той самий шашлик ми можемо носити в собі три доби, і організм втрачає досить багато енергії на те, щоб його засвоїти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Гострі страви

Одного разу полюбив, розлюбити азіатську або мексиканську кухню в самих жарких проявах вже неможливо. Але якщо у вас очевидні проблеми з шлунково-кишковим трактом, то краще вам стримати свій ентузіазм — дратуючи стінки стравоходу, що містять червоний перець і часник страви дарують вам печію, що зводить до нуля всі задоволення від їжі.

Квасоля

Крім харчових волокон і білка, квасоля включає в себе такий вид вуглеводів, як олігосахариди, які засвоюються з працею і продукують кишкові гази в товстій кишці. Згідно з дослідженнями, щоб знизити ризики виникнення симптомів метеоризму, квасолю треба попередньо замочити.

Сира цибуля
Зелений і ріпчасту цибулю в сирому вигляді – продукт неоднозначний. Поки на одній шальці терезів — антибактеріальні властивості, зміцнення імунітету і калій, корисний для серця і судин, на іншій — дратує шлунково-кишковий тракт кислота і газоутворення. Категорія людей з травними недугами, ясна річ, переживає негативні сторони лука чутливіші інших.

Овочі з сімейства хрестоцвітних

Раніше ми говорили про броколі, цвітної капусти та іншої подібної зелені виключно з точки зору користі, але між всіма важливими для здоров’я людини компонентами затесалася рафіноза — вуглевод, здатний навести шум і безладдя у вашому шлунку.

Напої з цитрусових

Апельсиновий або грейпфрутовий сік, крім вітаміну С, несуть з собою і неприємні відчуття — все-таки кислотність цитрусових соків досить висока.

Шоколад

Кофеїн і жири роблять все, щоб шоколад був табу для людей з проблемами гастроентерологічного характеру. Але якщо вже і говорити про компроміси, то віддайте перевагу молочному шоколаду темний.

Жуйка

У цьому пункті спочатку хочеться розвінчати популярний з малих років міф про те, що проковтнута жуйка залишається з вами назавжди: спеціальна гума, служить жуйці основою, нехай і не розщеплюється, але безперешкодно виходить природним шляхом, а щоб створити відчутні проблеми, таких проковтнутих гумок повинно бути не одна і не дві. У штатному режимі жуйка призводить до спучування живота через цукрозамінника сорбіту та з-за самого процесу — жуючи, ми проштовхуємо в себе занадто багато повітря.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...