facebook

По Україні масово закривають медичні та освітянські заклади, — В.Чемерис

Лікарі м.Ромни виступають проти закриття поліклініки, а тому організували 280-кілометрову ходу. Вони привертають увагу до цієї проблеми і наголошують на масовості таких закриттів
Володимир Чемерис // «Громадське радіо»

Громадський діяч та правозахисник Володимир Чемерис говорить про «успіхи» реформ: «Успішно ліквідовуються поліклініки, лікарні, закриваються школи, успішно піднімаються тарифи, успішно зубожіє 90% населення і успішно багатіє невеличка група великих капіталістів».

Володимир Чемерис: Ситуація така: у нас зараз відбувається те, що наші діячі, зокрема Гройсман та Порошенко, називають децентралізацією. Як вони вважають, це означає, що держава передає заклади медицини та освіти  у розпорядження місцевій владі. При цьому, забувають, що надходження в місцевих бюджетах ніяким чином не збільшилися. Тобто, держава ніби розписалася у тому, що вона відмовляється від відповідальності за медицину та освіту.

Що робить місцева влада? Вона намагається економити. Освіта та медицина — це неприбуткові галузі, адже вони не можуть бути товаром. Так от, у Ромнах ліквідували поліклініку. Загалом там було їх дві: районна та лінійна. Остання надавала послуги саме селянам. Також говорять про те, що з початком наступного навчального року у місті буде закрито дві школи — №3 та №9. Власне, подібні ситуації масово відбуваються по Україні. Першими проти цього повстали лікарі Ромен.

Ольга Веснянка: Вони навіть почали голодувати?

Володимир Чемерис: В Ромнах було 2 великих мітинги, на яких лікарі оголосили голодування. Однак перед походом його припинили, адже похід — це дуже важка річ.

Лариса Денисенко: Наскільки громада підтримує лікарів та співробітників лікарні?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Володимир Чемерис: По тому, як люди йшли по селах, це була величезна підтримка.

Ольга Веснянка: Що сказали чиновники? Хто з вами спілкувався?

Володимир Чемерис: Найвища посадова особа, яка була присутня, — заступник міністра охорони здоров’я Василишин. Він запрошував мітингуючих до свого кабінету. Лікарі, однак, відмовилися, тому що свої звернення вони подавали до Міністерства охорони здоров’я ще чотири місяці тому. І жодної реакції на це не було доти, поки вони самі не прийшли до Кабміну. Лікарі вважають, власне, заступника міністра організатором ліквідації цієї конкретної поліклініки.

Вони вимагали Гройсмана. Вийшов представник секретаріату Кабінету Міністрів, який взяв нашвидкуруч написане звернення.

Лікарі принесли з собою 6 тисяч підписів мешканців 42-тисячного міста Ромни і свої вимоги: змінити постанову Кабміну, якою поліклініка передавалася до місцевої влади, і низку нормативних актів. Вони не хотіли передавати ці документи, скажімо так, через «клерка».

Було повідомлено, що апарат Володимира Гройсмана вивчає ці документи.

Ольга Веснянка: Як оцінюєте результат цього протесту?

Володимир Чемерис: Завтра (ред. — сьогодні) буде планове засідання Кабінету Міністрів. Лікарі сподіваються, що до порядку денного буде внесено і це питання. Завтра (ред. — сьогодні) о 9.30 акція триватиме. Люди стоятимуть під Кабміном під час його засідання і завітають до Адміністрації Президента.

Ольга Веснянка: Що говорили офіційно лікарям: чи їх працевлаштують в інших медичних закладах? Куди люди тепер мають звертатися за медичною допомогою?

Володимир Чемерис: Було запропоновано два варіанти: або приєднати цю поліклініку до районної поліклініки (але це соціально менш вигідно) і плюс лікарям пропонували посади санітарів і т.д.Ліквідація означає, що за законом їм мають виплатити 5 місяців боргу і запропонувати місця з не нижчою кваліфікацією.

Питання в тому, що роменські лікарі говорять про свій окремий випадок. Вони піднялися вже до загальних вимог. В Україні відбуваються «успішні» реформи, зокрема, реформа охорони здоров’я. «Успішно» ліквідовуються поліклініки, лікарні, закриваються школи, успішно піднімаються тарифи, успішно зубожіє 90% населення і успішно багатіє невеличка група великих капіталістів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...