facebook

Тетянин день: що важливо знати про свято

Сьогодні, 25 січня, в Україні традиційно відзначають Тетянин день

У цей день православна церква вшановує святу великомученицю Татиану Римську, пише Politeka.

tanya

За переказами, язичники піддавали дівчину болісним тортурам, однак на наступний день її рани завжди гоїлися, а кривдників карали невідомі сили.

Пізніше юну християнку Татиану Римську проголосили святою, а день її смерті 25 січня (12 січня за старим стилем) став Тетяниним днем.

В цей день всі жінки, які названі ім’ям Тетяна (в перекладі з грецької «Татіана» означає «упорядниця») відзначають день ангела.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще слід додати, що в 1755 році государиня Єлизавета 25 січня підписала указ про заснування Московського університету. Цим документом імператриця підтримала ініціативу Михайла Ломоносова і графа Івана Шувалова, для якого указ став подарунком в день іменин матері графа Шувалова — Тетяни Петрівни.

Такий збіг обставин призвело до того, що 25 січня відзначають день святої Тетяни, яку вважають покровителькою студентів.

Слід зазначити, що радянська влада заборонила веселе студентське свято. В Україну він повернувся тільки в 1992 році.

Зазвичай, до цього дня практично в усіх вищих закладах завершується зимова сесія, тому студенти відзначають свій законний свято з почуттям виконаного обов’язку.

У день студента молодь завжди влаштовувала галасливі і веселі святкування.

До речі, років 100 тому, 25 січня навіть квартальні не чіпали надзвичайно нетверезих студентів. А якщо і наближалися, то козиряли і довідувалися: «Не потребує пан студент допомоги?».

Цікаво, що на Тетянин день ні в якому разі не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Як говорили наші бабусі: людина, який проігнорував іншого, — сам потрапить у біду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...