facebook

Бензин подорожчає на 1-2 гривні, через що ціни на продукти зростуть на 20%, – експерт

До кінця літа пальне в Україні подорожчає, щонайменше, на 1-2 гривні. Це означатиме, що вартість продуктів буде зростати в середньому на 20%.

palne_zapravka_benzyn_90019580_epa

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Говорячи про подорожчання бензину, він зазначив, що залежна від імпорту нафтопродуктів і від закупівельної ціни, що формується в доларах чи євро.

«Третій фактор – світова ціна на нафту. Цей фактор не є визначальним, бо ми не є країною, яка видобуває значний обсяг нафти, і ми не можемо на цю ціну впливати. Нафта впала до рекордної позначки 26 доларів за барель в лютому. Нині вона фактично 50 доларів за барель, тобто вдвічі більше», – сказав він.

За нинішнього курсу валют і знецінення гривні експерт прогнозує, що українців очікуватиме зростання цін на нафтопродукти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Варто згадати минулий рік, коли був стрибок гривні щодо долара і євро на рівні майже 30 гривень. І тоді було дуже показовим, що споживачі фактично згорнули свою діяльність. Очікування в перспективі – люди будуть згортати свою виробничу діяльність, обмежувати потреби, банально – менше їздити. Вони будуть голосувати гаманцем», – зазначив Корольчук.

На його думку, першими відчують наслідки підвищення цін на паливо ті підприємства і галузі, для яких нафтопродукти є основним джерелом роботи: «Це транспортні перевезення, «Укрзалізниця», яка використовує значні обсяги дизпалива; автомобільні перевезення, транспортування будь-яких видів продуктів. Таким чином, кожен ріст цін на нафтопродукти приблизно на гривню-дві означатиме, що вартість продуктів буде зростати в середньому на 20%. Це може стосуватися хліба, послуг доставки товарів додому тощо».

Корольчук також вважає, що питання цін на паливо економічно сьогодні, на жаль, неможливо вирішити. «Ми далі маємо наслідки залежності від імпорту, зниження вартості валюти і того, що на ринку є реальний фактор монополізму. Іншими словами – монополізму, за якого сторони домовляються між собою і не хочуть втрачати свої ринки», – констатував він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...