facebook

Посібник для скупого шефа або як не платити працівникам підвищену мінімалку

Роботодавці намагаються користуватися прогалинами в законодавстві, повідомляє Корупція Маркет

“У нас на роботі у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати намагаються піти від того, щоб платити більше податків. І придумали таку штуку: нам пропонують звільнитися і оформитися “за сумісництвом”. Але якщо міркувати логічно, як я можу працювати за сумісництвом, якщо у мене при цьому не буде основної роботи?” — Олена Д.

6-2

Відповідає Юрій Андрощук, адвокат ЮФ “Універс-Альянс”:

“З одного боку, ви маєте рацію, і саме по собі сумісництво передбачає наявність основної роботи. З іншого боку — схоже, ваш роботодавець намагається скористатися тим обставиною, що при прийомі вас на роботу за сумісництвом він не зобов’язаний перевіряти, чи є у вас насправді основна робота. Таким чином, якщо припустити, що хтось прийшов найматися на роботу за сумісництвом, приніс паспорт і, якщо потрібно, диплом, і сказав, що нібито у нього є якась основна робота (а насправді її немає — тобто він обдурив роботодавця), то його зарахують, скажімо, на півставки як сумісника і навіть будуть платити податки з половини мінімальної зарплати.

Але треба розуміти, що це триватиме рівно до того моменту, як фіскальна служба побачить, що за працівникові йдуть податки за половину мінімальної зарплати, і тут же звернеться до підприємства як до податкового агента, відповідального за сплату податків за цього працівника, з штрафними санкціями за недоплату податків. Тоді підприємству доведеться доводити, що воно не винне.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, зараз є певна неврегульованість в цьому питанні, і немає повної ясності, як це буде відбуватися на практиці та наскільки оперативно буде реагувати фіскальна служба. Але тенденції політики податкових органів в нашій країні такі, що довго тривати неврегульованість в даному питанні не буде, і настільки очевидну “дірку” для ухилення від сплати податків, швидше за все, швидко закриють”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...