facebook

Раціон та режим “моржа”. Лікар-дієтолог про підготовку до пірнань в ополонку

З нагоди свята Водохреща тисячі українців підуть на водойми пірнати у ополонку.

Чому це не підходить всім та як потрібно до цього готуватися “Українська правда. Життя” розпитала лікаря-дієтолога Оксану Скиталінську.

c3024c2-grivina-depositphotos

Загартовуватися потрібно поступово: починати з обтирань, пізніше – обливань (спочатку кінцівки, потім вище), ще пізніше – контрастного душу.

Важливо перед зануренням розігрітися рухом: швидше походити, злегка побігати, поприсідати, пострибати.

Не варто занурюватися в крижану воду тим, у кого проблеми із серцем та судинами, судинами головного мозку, високий кров’яний тиск, перенесений інфаркт або інсульт, аритмії, запальні захворювання статевої сфери та нирок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Позитивна дія крижаної води є короткочасним стресом, який позитивно впливає на організм людини, зміцнюючи природній імунітет:

– різко зростає виробництво імунних клітин, знижується ризик вірусних інфекцій;

– активізується кровообіг, зокрема, в найдрібніших судинах – капілярах;

– краще починають працювати внутрішні органи, посилюється детоксикаційна функція печінки;

– збільшується виробництво енергії, ендорфінів (“гормонів щастя”), з’являється відчуття радості;

– покращується робота системи терморегуляції тіла;

– організм омолоджується.

Але це відбувається за умови швидкого занурення та виходу з води (1-2 хвилини).

Негативний ефект. Тривале перебування у холоді (понад 10 хв) виснажує резерви захисту організму і може бути зворотній ефект, переохолодження, організм стає беззахисним перед інфекціями.

e5d962c-ay-photo-depositphotos2 (1)

Напередодні варто вживати їжу, яка:

– посилює виробництво енергії, в першу чергу ту, яка багата вітамінами групи В (вони “запускають” процес утворення АТФ – енергетичної “валюти” організму): каші (вівсяна, герчана) з вівсяними висівками; горіхи грецькі та мигдаль; курячі яйця, зварені нам’яко; нежирне м’ясо; капуста, шпинат тощо.

– має протизапальну дію і багата фітонцидами, що пригнічують розмноження вірусів та хвороботворних бактерій: порошок куркуми (додавати у страви), корінь імбиру (напої, страви), часник, цибуля;

– зміцнює кишковий імунітет: пребіотики – напій із цикорію (багатий цінною речовиною інуліном), банани, квашені овочі; та пробіотики – кисломолочні напої з вмістом біфідо- та лактобактерій;

– посилює щільність капілярів і захищає від проникнення хвороботворних вірусів, бактерій та продуктів їх життєдіяльності потрапити в кров: різнокольорові ягоди (особливо чорноплідна горобина, смородина, обліпиха), зелений чай, каркаде. Ягоди можна розморозити та додавати в чай.

Після виходу з води, розтирання та переодягання в теплий одяг, корисно випити гарячий нежирний бульйон з курки або індички, зварений з великою кількістю овочів (корінь селери, петрушка, пастернак, морква, гарбуз, броколі, зелень). Такий напій є джерелом всіх амінокислот у легкозасвоюваному вигляді, який дасть відчуття енергії та тепла в організмі, посилить імунітет.

Чому не можна алкоголь. Щоб зберегти тепло у організм спрацьовує захисна реакція – звуження судин. Алкоголь цей захист руйнує, судини розширюються, і на якийсь короткий час людині стає тепліше, оскільки кров зігріває шкіру, але буквально за декілька хвилин охолоджена кров омиває всі внутрішні органи. Тому “зігрів” алкоголем на морозі – це ризикований самообман, наслідком якого може бути не лише застуда, але і пневмонії, обмороження тощо.

ede3659-morj

Раціон “моржа”:

Після сну – склянка теплої води з декількома краплями соку лимона.

Сніданок: запарені вівсяні пластівці, висівки вівсяні, насіння льону, з розмороженими ягодами та чайною ложкою меду; варене нам’яко яйце, чашка какао.

Обід: суп з різних овочів з додаванням куркуми, парова м’ясна тефтеля, гречана каша, вінегрет з оливковою олією, чай чорний або зелений з лимоном.

Вечеря: овочі парові (броколі, морква, корінь селери, гарбуз), варена риба (короп/хек/скумбрія), салат із кисломолочного сиру із часником та тертим квашеним огірком, кава з цикорію.

Перед сном: склянка кефіру або ацидофіліну.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...