facebook

Дякуємо за мінімалку: українці бідніють і втрачають роботу

Ще в жовтні минулого року прем’єр-міністр заявив про підвищення заробітної плати до 3200 гривень. А вже 6 грудня Верховна Рада підтримала законопроект № 5130. За ухвалення документа, необхідного для затвердження Держбюджету 2017 року, проголосували 227 депутатів.

4

“З 1 січня 2017 року жоден громадянин України не буде отримувати менше ніж 3 тисячі 200 гривень. Це стосується не тільки приватного, а й державного сектора. Вперше за 25 років незалежності прирівнюється мінімальна зарплата громадян до розміру реального, фактичного і юридичного прожиткового мінімуму”, – сказав Володимир Гройсман, передає Корупція.Маркет

Але не все так просто і безхмарно – Гройсман лукавить. Українці прекрасно розуміють, що 3200 гривень отримають далеко не всі. А таке рішення уряду загрожує безробіттям, перерахунком субсидій, подальшим підвищенням цін, відходом бізнесу в тінь івеличезною інфляцією.

Мінімалкою по найбільш незаможних

Експерти підрахували, що після вирахування всіх податків і зборів реально чистими на руки українці отримуватимуть близько 2,5 тис. гривень. До того ж багато людей заразоформили субсидії. А це означає, що в разі зростання мінімальної зарплати буде знижено розмір субсидій, оскільки вони призначаються, виходячи з офіційних доходів громадян.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Субсидія розраховується за доходом 2015 року. У наступному році при отриманні субсидій буде враховуватися дохід за 2016 рік, тому в такому випадку ймовірна нова мінімальна зарплата буде враховуватися в 2018-19-му опалювальному сезоні”, – стверджує міністр соцполітики Андрій Рева.

Втім, і тут чиновник злукавив, адже субсидія видається на опалювальний сезон. А це значить, що до 30 квітня українці платитимуть за призначеними субсидіями, а вже в травні їх перерахують.

Найбільше не пощастило тим українцям, які безробітні або працюють нелегально і звернулися за субсидіями. Адже в разі відсутності чистого заробітку субсидія нараховується, виходячи з розміру двох мінімальних зарплат. Тож найбільш незаможним будуть перераховувати субсидію, виходячи з суми 6400 гривень. Але фактичного доходу в розмірі такої суми у цих людей немає.

На вихід!

Січень тільки почався, і українці ще не отримали свої 3200 гривень, але у них вже є побоювання зовсім залишитися без роботи. Роботодавець повинен заплатити зарплату підлеглому і єдиний соціальний внесок, який становить 22% від цієї суми, а це 704 гривні. Нескладно підрахувати, що при мінімальній зарплаті 3200 гривень співробітник обійдеться роботодавцю майже в 4000 гривень.

“Я працюю в будівельному магазині. У нас п’ятеро продавців. Три жінки і двоє чоловіків. Оформлені всі. Але з нового року власник заявив, що трьох із нас “звільняє”. Тобто фактично ми безробітні. Оформленими залишаються тільки чоловіки. Ми ж працюємо і отримуємо зарплату “в конверті”. Ми розуміємо, що йому невигідно за всіх платити податок. Також він сказав, що і трьох йому тримати накладно і одній доведеться все ж піти. Попросив нас самостійно вирішити, хто піде, а хто залишається”, – скаржиться Валентина, продавець-консультант з Полтавської області.

Тисне держава

За даними Державної служби статистики, вже в листопаді зафіксували підвищення рівня безробіття в порівнянні з попереднім місяцем. Він підвищився на 0,1 відсоткового пункту – до 1,3%. У листопаді було зареєстровано 337,9 тис. безробітних, що на 21,7 тис. більше, ніж місяцем раніше. Кількість безробітних, які отримали допомогу, склала 264 тис. осіб. Середній розмір допомоги склав 1873 проти 1884 гривень у жовтні 2016 року. Також експерти прогнозують зростання безробіття вже із січня.

“У мене невелике кафе. Податки плачу як потрібно. Всі працівники оформлені. Але у зв’язку з підняттям мінімальної зарплати виростуть і податки. Доходи зараз невисокі у людей, відповідно, і прибутку бізнес особливо не дає. З нового року довелося звільнити прибиральницю і одну офіціантку. Постачальники підвищили ціни, довелося й мені піднімати. Особливих плюсів я в цьому не знаходжу”, – розповідає Михайло, власник придорожнього кафе в Кіровоградській області.

“Я працюю в таксі. Два роки тому оформився на мінімальну зарплату – все через субсидію. Сьогодні власник нашої фірми таксі оголосив, що оформленими залишить двох диспетчерів і п’ятьох таксистів. А іншим запропонував звільнитися – звісно, все на папері тільки. Але ж потім мені субсидію будуть нараховувати, виходячи з подвійної мінімалки – тобто з 6400 гривень. У мене дружина безробітна. Отже, нам нарахують 12 800 доходу. Ну і на яку субсидію я можу розраховувати? Де у нас такі гроші? Сказав про це нашому керівнику. Він з розумінням поставився, але зробити нічого не може. Держава тисне”, – скаржиться таксист Юрій з Умані.

Звільнення торкнулися і держустанов

Втім, “викручуються” з ситуації не тільки приватники, а й держустанови.

“Після Різдвяних свят мене звільняють з роботи. Я працюю прибиральницею в школі. Всього нас три людини, але з області прийшла депеша – у зв’язку з підняттям мінімальної зарплати залишити тільки одну прибиральницю на всю школу. Мене попросили на вихід”, – скаржиться Марина, прибиральниця сільської школи з Черкаської області.

Співробітники “Укрпошти” на правах анонімності розповіли, що керівництво надіслало їм нові правила роботи. Співробітників переводять з повної ставки на 0,6-0,5 ставки. Незгодних з новими правилами просять звільнятися.

Емігрант побачив світ

Україна – абсолютний лідер за кількістю отриманих дозволів на проживання в країнах Євросоюзу. Протягом 2015 року нашим громадянам було надано 499 992 тис. посвідок на проживання. Це рекорд. І поки наш уряд думає, як “жити по-новому”, українці потихеньку виїжджають і допомагають сусіднім країнам піднімати економіку. Тому якщо збільшиться кількість безробітних, збільшиться і потік емігрантів.

“Моя мама вже п’ятий рік працює в Італії. Вона вчитель історії та все життя викладала в школі. Після скорочення в 2008 році довго шукала роботу. Все марно. Вирішила поїхати на заробітки. Я працювала в манікюрному салоні. На життя нехай і з труднощами, але вистачало. 31 грудня отримала зарплату, дуже зраділа, бо Новий рік. А слідом за зарплатою і звільнення. Господиня заявила, що буде скорочувати штат працівників і залишає тільки тих, у кого є діти. У новий рік я увійшла як безробітна. Розумію, що роботу годі й шукати. Буду збирати документи і їхати на заробітки в Польщу або Фінляндію. Іншого виходу я не бачу. Зараз шукати роботу два-три місяці – це розкіш. Комуналка ж росте, а набиратися боргів, з яких так важко “вилазити”, не хочу”, – скаржиться Марія з Обухова.

За останні два роки з України тільки офіційно виїхали на заробітки трохи більше 1 млн українців. І цифри тільки збільшуються. Зараз, за різними даними, за кордоном працюють від 5 до 8 млн українців. Залишають країну з метою заробітку і старші люди, і молодь.

Зашморг для бізнесу

Поки українці святкують новорічні свята, доїдають олів’є і готуються до Святвечора, багато хто не встиг ще зрозуміти, що ціни значно зросли. Торгові мережі і магазини після свят спорожніли, і процес завезення нового товару вже пішов. Не всі зрозуміли, що ціни вже почали підвищуватися.

“Підняття мінімальної зарплати – все гарно і яскраво, але насправді це далеко не так безхмарно. Я впевнений, що тільки у Вінницькій області може бути закрито від 20 до 30% дрібного бізнесу. Ми вже бачимо, як на ринках з’являються багато порожніх торгових місць, це означає, що багато сімей залишаться без засобів до існування. Офіційна мінімальна зарплата була 1450 грн, решту давали в конверті, а з 2017 року доведеться “по-білому” платити дві мінімальні зарплати, значить, відрахування до Пенсійного фонду зростуть удвічі. Мені, наприклад, щоб це зробити доведеться збільшувати націнку на товар удвічі. А це призведе до збільшення відпускної ціни теж рази у два, бо постачальники теж збільшать ціни. Отже, ми отримаємо збільшення цін у два рази. Хто тут виграє, хотілося б запитати?” – каже Олексій, підприємець з Вінниці.

“Сьогодні помітила, що ціна на олію зросла на 2 гривні. Взяла відразу 10 літрів. М’ясо подорожчало на 10-15 гривень”, – розгублено каже Алла з міста Лубни Полтавської області.

Ціни доб’ють українців

Зростання цін вдарить по кишені всіх без винятку. Після того як виростуть ціни на продукти харчування, послуги і медикаменти, такий довгоочікуваний підйом зарплати стане немилим всім без винятку. Адже близько 70% послуг ми отримуємо від підприємців. І це не просто продаж товарів, а й ремонт взуття, послуги перукарень та салонів, шиномонтаж, таксі, ремонт мобільних телефонів, ательє, автомийки тощо. Усі ці послуги, відповідно, подорожчають, як тільки країна відгуляє новорічні свята.

“Все трохи непродумано. Не секрет, що українці отримували мінімалку і так звану зарплату в конверті додатково. Це часто практикується у продавців, касирів тощо. Працівник отримує офіційно мінімальну зарплату і відсоток, припустимо, від продажів у сфері торгівлі. Погодьтеся, нереально прожити на мінімалку з теперішніми цінами. Відповідно, для бізнесу біла зарплата – це, передусім, мотивація персоналу. Вона дає можливість для співробітника взяти в банку кредит, розрахунок пенсії, відпускних і лікарняних. Зараз же, щоб залишити на робочих місцях всіх без винятку, доведеться заплатити чималий податок. Рішення очевидне. “Звільняти” працівників, тобто скорочувати податок для роботодавця. Людина, по суті, стає безробітною, маючи той самий дохід. Це основний і головний мінус підняття мінімалки”, – говорить юрист Михайло Юмашев.

Навіть після підвищення мінімалки до 3200 гривень (за курсом 30 грн це 107 євро) Україна все одно буде в 1,5-2 рази відставати від найбільш економічно слабких країн типу Албанії, де мінімалка становить 156 євро, і Болгарії – з 215 євро.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...