facebook

“Спершу я думав, що це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей” – білорус в АТО

“Вся Україна бачить як олігархи наживаються на війні. То чуєш від Порошенка — то війна. то АТО. Так визначитеся хлопці, що тут триває. І тоді легше буде. Якщо війна — то давайте вводити військове положення. А владі це не вигідно — фінансову допомогу вже не отримають тоді. З неї вони кишені набивають”, – розповідає Gazeta.ua білорус“друг Сябр” з Української добровольчої армії.

742420_1_w_590

Яка твоя мотивація воювати за Україну?

– Приїхав допомогти братському народу. Якщо до мого сусіда прийдуть і скажуть — все я тут буду жити, це моя квартира. Я піду і допоможу йому виганяти цього сусіда. В тебе є свій дім. Не заважай людям, живи там.

А чому вибір не в сторону Росії?

– В даний момент Росія поступила неправильно, а не Україна. Навіть осмислювати не хочу, як би я поступив, якби українці атакували. В даний момент я там де справедливість, яку потрібно відновлювати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як білоруська влада до тебе поставилась?

– Як поїхав приходили з обшуками. Сестру в КДБ викликали, питались, про що ми переписувались з нею. Я можу вернутись, якщо в Білорусі влада зміниться, або революція буде. Але поки що це все проблематично. Але поживемо і побачимо.

Влада боїться тих білорусів, які воюють в Україні. Коли приїжджає туди хлопець, який воював тут, його одразу саджають. Бо такі люди не потрібні. Якщо ми приїдемо всі ми не просто вийдемо мітинги і будемо плескати (під час протестів в 2011 році за це затримували — Gazeta.ua) і нас будуть крутити. Ми дамо відсіч.

А сепаратисти, які воювали на стороні Новоросії живуть прекрасно. Працюють і їх ніхто не чіпає. Бо якщо буде такий же бунт, як в Україні їх загонять, як тітушків для придушення народу. Вони є вигідними для них просто. В любому варіанті.

Як друзі відреагували на твій приїзд сюди?

– Білоруські друзі нейтрально. Вони розуміють, що тут триває. Друзі росіяни поділились – одні підтримують, інші ні.

Скільки світить тюрми в Білорусі тим, хто воюють тут?

– Від п’яти років. Хлопець Стас поїхав додому в Вітебськ. Побув чотири дні вдома. Його арештували і закрили. Я зараз хочу зробити собі посвідку на проживання. Мені тоді буде простіше і легально бути тут. Я білорус і хочу ним залишатись. Мені поки не потрібно. Деякі білоруси хочуть отримати українське громадянство але я ні.

Якщо мене затримають – насильно депортувати не зможуть. По закону дають 5 днів для добровільного від’їзду. Але за ці дні, я приїду назад на фронт.

Як ставишся до Лукашенка?

– Взагалі не поділяю його погляди. В Білорусі я був опозиціонером, ходив на мітинги. 10 років тому я б сказав, що Білорусь є нормальна. П’ять років тому, скажу, що ще було так — по середньому. А зараз – це повне безробіття, продані всі основні заводи Росії, йдуть скорочення. В Україні в центри зайнятості люди стають с чергу і їм пропонують вибирати роботу. У нас такого взагалі немає. Навіть у ту ж чергу не поставлять. На одну вакансію вантажника на склад приходить 70 людей. Через це, роботодавці зробили мінімальні зарплати бо знають, що люди все одно підуть працювати. Їсти то треба.

Лукашенко як політична фігура незалежний від Путіна?

– ВІн дуже хитрий. Де буде вигідно — там він і буде. Спершу кричав що Європа нам не потрібна, Америка — гівно. Треба Росія — там все добре. Він коли востаннє їздив туди казав ще за тиждень до поїздки — давайте вибори на Донбасі зробимо. Ми миротворцями будемо. А на народ йому начхати. В Білорусі немає малого чи середнього класу. А є дві касти — бідні і багаті. Або ти живеш добре або ні.

Російська агресія в Білорусі можлива?

– Білорусь йде по стопах Криму. За останні два роки проросійський рух загострився. Натовпи людей з триколорами ходять містом, діють центри допомоги Новоросії. Є такі в Бресті, Мінську. Лукашенко з ними не буде воювати.

Розвиток подій буде інший ніж в Україні. Країна менша в розмірах. Тут дві області захопили і на них триває війна. А далі люди живуть спокійно. В нас, якщо почнеться – одразу всюди. Не хочу ображати білорусів, але якщо прийде така біда все пройде як у Криму. І Лукашенко це прийме.

Якою бачиш Україну за кілька років?

– Поки влада така як є війна буде дуже довго. Ми так і будемо перестрілюватись, люди будуть гинути. Владу треба міняти, а на її місце поставити достойних людей, які берегтимуть народ. Тоді будуть зміни. В будь-якому випадку – ті люди, які зараз на фронті воюють не можуть наводити порядки в тилу. Ми зовнішньому ворогу протистоїмо. Але треба ще побороти внутрішнього. А це завдання людей, які живуть в Києві чи Львові. Так це може бути ще один Майдан. Так він буде жосткий. Не з щитами і палицями. Але тільки це поміняє Україну. Коли вся верхушка впаде.

Що це за війна?

– Тут ти втрачаєш своїх близьких друзів. Прийшли люди для яких неважливі наслідки. У них є своя ціль і вони вбили решті цю тупу ілюзію. А Україна страждає від цього. Спершу я думав, що це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...