facebook

НСТДУ та Мінкультури започатковують Всеукраїнський театральний фестиваль

Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ) разом з Міністерством культури створюють у 2017 році Всеукраїнський театральний фестиваль.

Про це повідомив на прес-конференції перший заступником голови НСТДУ, керівник регіональної політики Спілки і Всеукраїнського театрального фестивалю – режисер, актор, директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. І.Франка Ростислав Держипільський.

630_360_1481940152-7582

“Ми плануємо Всеукраїнську театральну премію-фестиваль. Роботу над ним планується почати в 2017 році, щоб результат побачити 2018-го. Засновниками-організаторами є Спілка театральних діячів України та Міністерство культури. Мета премії – пожвавлення зв’язків між регіонами, столицею, різними інституціями – державними і недержавними”, – сказав Держипільський.

Він зазначив, що премія багато в чому залежатиме від обсягу фінансування.

“Є сподівання, що основним бюджетом забезпечить Мінкультури, але будемо шукати різні шляхи фінансування, оскільки надзвичайно важливо, щоб ця премія була незалежна”, – підкреслив театральний діяч.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, премія матиме загальні номінації: за кращу виставу, кращу виставу для дітей, кращу музичну виставу – в жанрі опери, оперети, мюзиклу, кращу хореографічну, пластичну чи балетну виставу, за кращу виставу камерної сцени; індивідуальні номінації: за кращу режисуру, кращу сценографію, кращу чоловічу роль, кращу жіночу роль; будуть спеціальні номінації: за кращу пошуково-експериментальну виставу; спеціальні номінації, зокрема за вагомий внесок.

“Премія буде присуджуватися за підсумками театрального сезону. Перша премія – за підсумками сезону 2016/2017 року. Вже у травні розпочнеться робота. Заявки будуть подаватися з 15 липня до 15 серпня театрами, міжобласними відділеннями, організаціями. З 15 серпня до 15 вересня експертна рада, яку сформує дирекція фестивалю, відбиратиме претендентів. З 15 вересня до кінця грудня експерти переглядатимуть вистави. До кінця січня 2018 року буде сформована афіша фестивалю, який планується проводити в Києві у другій половині березня і де журі визначить переможців. За підсумками роботи журі у 2018 році ми будемо мати переможців Всеукраїнської національної премії, в результаті чого буде сформований так званий національний шоу-кейс”, – розповів Держипільський.

Він висловив надію, що переможці цієї премії матимуть тури Україною та покази для представників закордонних фестивалів, щоб  кращі зразки українського театрального продукту були презентовані для Європи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...