facebook

«Це буквально руйнує мозок»

У справі про масове отруєння засобом для ванн «Боярышника» в Іркутську затримали 12 осіб. Їх звинувачують за статтею 238 КК Росії – «виробництво, зберігання, збут продукції, що не відповідає вимогам безпеки, що призвело з необережності смерть двох і більше осіб». Жертвами масового отруєння рідиною з метиловим спиртом і антифризом вже стали 71 чоловік, ще понад сто вважаються постраждалими.

a3a23ac2-882f-41f2-82c5-ebc3659a864e_cx0_cy9_cw0_w987_r1_s_r1

Президент Росії Володимир Путін доручив посилити правила обігу в країні спиртовмісної продукції. У дорученні йдеться про парфумерно-косметичних засобах, товарах побутової хімії і засобів особистої гігієни, частка етилового спирту у яких перевищує 25%.

«Спиртовмісні флакончики не повинні продаватися за три копійки», нехай з-за цього подорожчає парфумерія, альо життя людей важливіше», – сказав Путін.

За словами президента Росії, низькі збори завжди виправдовувалися тим, що вони мають відношення до окремим галузям промисловості», наприклад, до медицини.

«Насправді, ми бачимо, до чого призводять такі поблажки: десятками люди мруть, як мухи», – поскаржився він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він також звернувся до парламенту з проханням посилити покарання за торгівлю сурогатом. Раніше спікер Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко сказала, що винних у продаж отруйної рідини треба судити за умисне вбивство.

Чому сурогатний алкоголь, дешеві настоянки, розлиті в дрібну тару, користуються популярністю і хто їх вживає? Розповідає Віктор Макаров, президент Загальноросійської професійної психотерапевтичної ліги.

– Знаєте, особисто мене вразило те, що цю настоянку глоду п’ють люди цілком заможні, які, швидше, належать до середнього класу. Як це можна пояснити?

– В Росії є традиції пити різного роду сурогати і виготовляти їх домашніх умовах.

– Це різні речі, тому що виготовляти сурогати – це ми з вами, напевно, говоримо про самогоноварении. Але порівняно з метиловим спиртом це просто вітаміни якісь.

Самогоноваріння має величезні традиції в Росії

– Я абсолютно з вами згоден, що самогоноваріння – це значно менш шкідливо. ніж те, коли потрапляє метиловий спирт. Але в традиціях самогоноваріння є різні настоянки, є різні добавки, і самогоноваріння має величезні традиції в нашій країні. І вона, зокрема, впливає на те, що люди п’ють так звані пляшечки. Ми не втомлюємося повторювати, що це дуже шкідливо…

– Звідки це повелося? З радянських часів повелося?

– Ви знаєте, це повелося з давніх дореволюційних часів, але в радянські часи, в часи алкогольного та грошового дефіциту в 80-ті роки, особливо в 1985 році, це отримало значний розвиток через те, що в аптеках це продавалося, і цього було багато, і це було і значно дешевше того алкоголю, який продається в магазинах.

– Ах ось як. Це означає, що якщо навіть влада знизить вартість алкоголю, то ці маленькі пляшечки пити не перестануть?

Ці маленькі пляшечки роблять людей слабоумными

– Ці маленькі пляшечки пити не перестануть, але тільки кількість споживачів може різко змінитися у бік зменшення. Ці маленькі пляшечки дають зовсім інше сп’яніння. Для цих людей сп’яніння більш яскраве, більш бажане, воно інше. Вони буквально руйнують мозок, вони буквально роблять людей слабоумными.

– Ви бачили хоча б одну ефективну соціальну рекламу, яка роз’яснювала б людям, що ці пляшечки вбивають дуже швидко?

– Я б не вдавався до жодних соціальних реклам, тому що вони можуть мати протилежний ефект. Ці дешеві пляшечки, які ви можете придбати в необмеженій кількості в будь-якій аптеці, вбивають. Це буде мати протилежний ефект.

– Який ефект може бути протилежний у фразі «маленькі пляшечки з сурогатним алкоголем вбивають»?

Ці дешеві пляшечки вбивають

– Люди розуміють, що ці пляшечки – вони дешеві. Маленькі пляшечки з сурогатним алкоголем, які продаються в аптеці і які люди споживають десятиліття, вбивають. Про те, що куріння вбиває, ця реклама коштує, але хіба це дуже сильно впливає?

– Згоден. Як ви думаєте, якщо б на касі в магазинах продавалися маленькі пляшечки з абсолютно офіційно випущеної горілкою, дешево, це б врятувало людей від такої загибелі?

– Я вам хочу сказати, що це дійсно все продається. Ви, напевно, не кожен день дивіться, як продається стаканчик горілки на касі, як продається сто мілілітрів горілки і будь-яких інших напоїв на касі, в тому числі і в аеропорту. Це все широко продається. Але це коштує дорожче, ніж пляшечки в аптеці.

– Тоді поясніть мені, будь ласка, чи є якийсь спосіб захистити людей?

– Є спосіб: не продавати їх. Вони не настільки необхідні для нас, для лікування. І продавати тільки за рецептами.

– Але ви ж розумієте, що рідина для ванн за рецептами не продається, а ночами її можуть, наприклад, продавати людям з-під поли?

– Якщо в аптеках не будуть з-під поли віддавати те, що продається за рецептами, це будуть поодинокі випадки. Масових отруєнь від одиничних випадків бути не може.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...