facebook

Кабмін вирішив, що держслужбовцям достатньо прожиткового мінімуму

Під обіцянки подвійного підвищення доходів працівників приватного сектору, Уряд тишком-нишком протягнув через парламент закон, який відриває посадові оклади державних службовців від мінімальної зарплати. Тепер їхнє грошове утримання обраховуватиметься за прожитковим мінімумом і не змінюватиметься впродовж року.

1020599964
Ідея нібито арифметично правильна: якщо наказати вдвічі збільшити мінімальну зарплату, то теоретично мають пропорційно зрости надходження від єдиного соціального внеску та податку на доходи. Проте, оскільки в бюджеті грошей обмаль, на державний сектор такі розпорядження не повинні поширюватися. Для цього законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№5130), який було ухвалено надвечір 6 грудня, посадові оклади всіх чиновників прив’язали до прожиткового мінімуму.

Якщо не брати до уваги того, що в проекті бюджету (№5000) цей показник пропонується встановити з 1 січня 2017 року на рівні 1544 грн., а спиратися на запевнення, що до другого читання вартісна величина зросте до 1600 грн., то заробітна плата держслужбовця 9-ї групи становитиме лише 2000 грн. До того ж зміни, закладені в проекті №5130, виписані таким

чином, що оклади тих, хто отримує виплати з держбюджету, не змінюватимуться до кінця року. І це при тому, що, як зазначають експерти ГНЕУ, фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах вересня 2016 року становив для працездатних осіб 2751 грн. (з урахуванням податку на доходи — 3123 грн.).

Так само ще рік не виплачуватимуться пенсії або довічне грошове утримання тим, хто ще залишатиметься працювати на держслужбі. Водночас судових експертів, помічників народних депуратів, працівників Національного банку та посадовців у системі органів місцевого самоврядування позбавлять тільки 15% пенсій.

Утім, Кабінет Міністрів проігнорував не тільки економічні реалії, а й рішення Конституційного Суду, який у червні цього року вчергове наголосив на неприпустимості погіршення рівня матеріального забезпечення «відставників» із третьої гілки влади. Натомість про рішення КС від 8.06.2016 №4-рп/2016 ні Уряд, ні нардепи й не згадали, поновивши обмеження пенсійних виплат на рівні 10740 грн. Причому навіть не врахувавши, що в проекті бюджету-2017 заплановане підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 1247 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чи стануть більше заробляти в приватному секторі — ще невідомо. Але кількість вакансій на держслужбі точно зросте. Може, на це й розраховують?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...