facebook

Хто стоїть за незаконними рубками українських лісів

Сьогодні незаконна рубка українських лісів відбувається у великих масштабах є однією з головних проблем. Як виявилось, в Україні існує велика кількість ділків, які не проти закуповувати незаконну деревину у злочинців. Портал gazeta.ua з’ясував, хто саме стоїть за чорним бізнесом.

80029_rsqogthz3vv2_w_700

80029_oovbzeduo3pi_w_700

Одним з найбільших покупців незаконної деревини є фірма Prolisok SRL з Румунії. За інформацією активістів з Чернівецької області, вона закуповує близько мільйона кубів деревини, а більшість саме у чорних лісорубів. Prolisok SRL економить власні кошти, збагачує злочинців, а також наносить шкоди українські економіці та лісам.

Ця фірма належить Марінелу Серденчуку, який переїхав до Чернівців років 15 тому та почав займатися лісової справою. Активісти впевнені, що його чорному бізнесу сприяє відомий в Румунії контрабандист лісу Frunze.

Також відомо, що в Україні існують кілька десятків чорних покупців деревини. Серед них можна побачити такі назви: ТзОВ “Л-Транс”, ТОВ “ОГМ Україна”, ФОП Асрян Мері Овіковна, ФОП Асрян Мігран Овікович та інші.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Масштаби незаконної рубки українських лісів вражають. Департамент захисту економіки Нацполіції оприлюнив дані по областям за жовтень-листопад цього року. На Закарпатті незаконно вирубали ліс на 1,2 млн, на Рівненщині під виглядом санітарних рубок заробили 3 млн гривень, харківські правоохоронці вилучили у підприємства ліс на 1,5 млн гривень.

Загалом чорні лісоруби завдали державі збитків на 47 млн гривень. Правоохоронці відкрили 505 кримінальних проваджень, а винним загрожує в’язниця.

Зазначимо, що попри зусилля поліції, активістів та уряду, кількість незаконних рубок не зменшується, адже все ще є попит на незаконну деревину, а чорні ділки не втрачають можливості на цьому заробити.

Як повідомляв портал “Знай.ua”, за словами начальника Департаменту захисту економіки Ігора Купранця, нелегальний експорт лісу вдалося знизити в п’ять разів.

Теги: ліс, незаконна рубка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...