facebook

7 практичних порад на різдвяний піст від отця Чумакова

Священик Олесь Август Чумаков поділився власними порадами на час Різдвяного посту. Поради дуже практичні та доречні. Публікуємо найцікавіше з його допису

7-porad-563x353

 Про їжу:

Їмо у різдвяному пості простесенько, але гідно і смачно. Так, щоби наш сніданок, обід, вечеря аж ніяк не виглядали святково, навіть мінімально. Бо свято на нас чекає попереду і не треба його випереджати. Нема сенсу обтяжувати себе і своїх найближчих додатковими навантаженнями по створенню особливого різдвяно-пісного раціону, особливо тепер, коли ціни на їстівне перестали бути нормальними. Досить того, якщо ми на цей час перестанемо робити з їжі культ і перебирати харчами.”

o-chumakov-300x300

Про молитву:

О. Олесь Август Чумаков

Піст – це чування і чуйність. Досить було би постановити ретельно оновити власну елементарну (підкреслюю – елементарну!) молитовну дисципліну. Тобто: молюся щодня в означений час звичайними для мене молитвами, не змінюю час, не скорочую і не поспішаю. Замість телебачення або вечірніх посиденьок за комп’ютером читаю Святе Письмо за методикою Lectio Divinae. Постановою саме на Різдвяний піст може бути утримання молитовно-духовного режиму без переносів, скорочень, побільшень – просто виконати належне добре або хоча би задовільно.”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про іспит совісті:

“Завершуймо день не так, щоби запізно, і без того, щоби вже не мати тями від втоми. Як раз тоді, коли сил вистачає лише на добрий іспит совісті у підсумку дня. Наприкінці іспиту совісті робимо постанову на наступний день, записуємо, щоби не забути. Потім перепрошуємо Бога, благословляємося і йдемо вже спати.”

Про самоконтроль:

Не робіть собі постанову “не буду спілкуватися у фб або інших мережах”! Залишайтесь доступними і комунікативними! Постановою може бути одне: не писати коментів негативного характеру, не судити і не оцінювати негативно, не вступати в сварки, не підпускати шпильки, не тролити, не робити прикрості – не піддаватися на провокації. Але залишайтесь на зв’язку, бо ми так конче необхідні один одному!

Про подарунки: 

“Важливо подбати про подарунки вже до середини посту, тобто, до 12-15 грудня вже були закуплені та приготовані. Вирішіть: буде ялинка у хаті чи традиційний український дідух.

Про привітання:

Дедлайн розсилки вітальних листівок – 15 грудня. Особливо тим  друзям, що за кордоном, адже вони святкують Різдво раніше – 24-25 грудня.

Не забуваймо привітати, насамперед, самотніх і ув’язнених. Тому варто уже зараз, терміново оновити список адресатів розсилки і перевірити правильність адрес. Не переписуйте всі привітання однаково – напишіть приємності кожному індивідуально.

Про благодійність:

“Від п’ятнадцятого до двадцятого грудня треба розглянути і точно вирішити, кому будуть переказуватись благодійні продуктові або речові набори, які речі і продукти там будуть. Врахувати, які умови пересилання при перевантаженні пошти. Особливо звертаємо увагу на хворих, самітних і ув’язнених! Так само в цей час треба вже повністю вирішити, кого з найбільш потребуючих сусідів і їх дітей буде запрошено до нашого дому на Свят-вечір вечеряти і на Різдвяний обід. І вже запросити. Потім тільки нагадати. Не забудьте про подаруночки для запрошених”.

Довідка: священик Олесь Август Чумаков – салезіянин, головний редактор Львівської салезіянської газети “Покровська брама”. З серпня 2012 – духівник  Салезіянської парафії Покрова.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...