facebook

Новий податок: інтернет-покупки подорожчають

Мінфін отримав пропозицію оподатковувати покупки понад 22 євро

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) відправила в Мінфін пропозицію знизити вартість не обкладаються податком покупок в зарубіжних інтернет-магазинах зі 150 євро в місяць до 22 євро. Це пропозиція, у певному розумінні, було сформовано на противагу іншої ініціативи законопроекту про скасування податку на додану вартість в Україні.

86_in
Дану ініціативу в Асоціації пояснюють тим, що зниження суми посприяє скороченню обсягів тіньового імпорту. «Звільнення від ПДВ товарів, що імпортуються, при тому, що ПДВ стягується з вітчизняних товарів, що є для економіки країни абсурдним і самовбивчим. В країні, де в податковій системі є ПДВ, припинення його стягнення з імпортованих товарів негайно призведе до колапсу економіки», – упевнений генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич.
За його словами, в 2016 році очікуваний обсяг доходів бюджету становить 603 млрд гривень. З них податкових надходжень 502,2 млрд гривень. Відрахування ПДВ з ввезених на митну територію України товарів складають 171,2 млрд гривень. Тобто ПДВ на імпорт становить 34,1%, або більше третини від загального обсягу податкових надходжень.
За даними АПІТУ, з-за ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує щонайменше 80 млрд гривень, які могли б бути спрямовані, наприклад, на збільшення активів Пенсійного фонду або на подвоєння витрат на оборону або освіта.

За даними АПІТУ, з-за ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує щонайменше 80 млрд гривень

«Для легального імпортера ціна 150 євро на умовах FOB перетворюється в 180-195 євро на умовах DDP з наступною ціною в роздробі в 225 євро. Для смартфонів після 2014 року в цьому ціновому сегменті вже більше 90% ринку в штуках і більше 75% в грошах. Ринок портативної електроніки практично весь потрапляє в даний ліміт і великими темпами рухається в «тінь»», – впевнений Юрій Пероганич.
В Асоціації вважають, що підприємці розбивають партії на кілька частин і пересилають міжнародними поштовими відправленнями товари, ціна яких становить до 150 євро, щоб не сплачувати податки. «Масовим є заниження дійсної ціни і «вписування» її в 150 євро при замовленнях в міжнародних відправників в Україні. Такі товари ввозяться для особистого користування, а далі реалізуються через торговельні мережі. Таке положення вважається нормою, [але] завдає великого удару по інвестиційній привабливості нашої країни», – каже Пероганич.
Суму покупок все одно знизять
У Міністерстві фінансів неодноразово висловлювали свою позицію з даного питання – із зменшенням неоподатковуваної суми згодні, аргументуючи це вимогами ЄС. «Ми підтримуємо пропозицію про необхідність зменшення порогів неоподатковуваних мінімумів при ввезенні та пересилання товарів в Україну громадянами, а також запровадження обмежень в розмірі пільг для громадян, які часто перетинають кордон», – розповів Forbes Євген Капінус, заступник Міністра фінансів.
У відомстві зазначають: аналіз законодавства ЄС свідчить, що для одного і того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема – способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги складають 300-430 євро, поштою – 45 євро, виду транспорту – авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро. Також все залежить від того, хто ввозить товар – юридичні особи не сплачують мито на товари вартістю до 150 євро, але платять ПДВ на товари, вартість яких більше 10-22 євро. На оподаткування впливає і мета ввезення з комерційною метою звільнення не передбачається для громадян, у некомерційних цілях діють зазначені вище пороги.
«Тому, беручи до уваги, що впровадження зазначених вище порогів і принципів оподаткування також є частиною зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, Мінфіном доручено ГФС підготувати комплексний законопроект для врегулювання даного питання. У свою чергу, Мінфін у рамках підготовки програми реформування митної справи також передбачає впровадження зазначених законодавчих ініціатив», – запевняє Євген Капінус.
Компанії підуть у тінь
Експерти впевнені, що зниження вартості не оподатковуваних податком покупок з 150 євро в місяць до 22 євро призведе до того, що ринок, навпаки, піде «в тінь». «Єдина мета цієї ініціативи, як і багатьох інших, прийнятих, або розглядаються останнім часом, – це наповнення держбюджету. При цьому самими ініціаторами фактично не розглядаються ніякі можливі негативні екстерналії. Все може вийти, як, наприклад, сталося зі зборами з валютних операцій, коли у результаті ринок забився в затінок і не хоче звідти виходити, а обсяг зібраних доходів до бюджету смішна», – упевнений інвестбанкір Іван Угляниця.

В ЄС для одного і того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема – способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги складають 300-430 євро, поштою – 45 євро, виду транспорту – авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А за словами Владислава Чечоткіна, засновника Rozetka.ua, ця пропозиція – це спроба монополізувати ринок. З одного боку, товари певних марок дозволено ввозити тільки деяким компаніям, а з іншого – ці компанії заробляють на цьому товарі стільки, скільки хочуть, не побоюючись конкуренції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...