facebook

Яка різниця у віці для дітей ідеальна

Розберемося, яку різницю у віці у дітей можна вважати ідеальною.

wdr23443242

Маленька різниця у віці у дітей
Діти-погодки і з різницею в два роки часто дуже гостро реагують на появу немовляти. Старша дитина ще занадто сильно відчуває зв’язок з мамою і залежність від неї, тому ревнощі, регрес в поведінці і навіть агресія – явища звичайні. І потім, чим менше різниця між дітьми, тим більше конкуренція між ними, адже їх можливості схожі. І батькам потрібно чимало терпіння, щоб згладити такі прояви і допомогти спочатку старшій дитині впоратися з переживаннями, а потім обом дітям від сварок перейти до співпраці. Але варто сказати, що брати і сестри з маленькою різницею у віці, як правило, дружні, адже вони не знають, що таке “життя на самоті”. Батькам треба вибрати правильну тактику поведінки і не порівнювати дітей, провокуючи нові конфлікти.

Різниця у віці у дітей 3-4 роки
Незважаючи на те, що багато лікарів і психологи вважають різницю між дітьми в 3-4 роки оптимальною, можливість конфронтації дітей все ж залишається. Звичайно, старша дитина до чотирьох років хоче бути “помічником” і проявляє інтерес до маленьких дітей. Плюс до цього молодша дитина бачить перед собою приклад, прагне наслідувати його, тягнеться за братом або сестрою. До того ж діти все ще можуть мати спільні інтереси. А якщо старшого малюка грамотно підготувати до народження ще однієї дитини, то і ревнощі можна згладити. Зазвичай на цьому батьки заспокоюються. Але через рік-два виявляється, що старший ще не доріс до розумного підходу до суперечок, не готовий завжди йти на компроміс або поступатися, а молодший уже навчився маніпулювати та провокувати.

Велика різниця у віці у дітей
Якщо старша дитина досягла віку 5 років і більше, сфера його інтересів переміщається з батьків до зовнішнього світу, на спілкування з друзями, пізнання і т. д. І це підштовхує батьків бачити в ньому дорослого, але не варто забувати, що старший – все ще дитина, яка теж переживає і ревнує, якщо відчуває себе обділеним увагою. Він хоче пограти з вами, нехай і в інші ігри (настільні, комп’ютерні), поговорити … Просто діти старшого дошкільного та шкільного віку вже вміють контролювати свої емоції, тому батьки не відразу можуть помітити напруженість в сім’ї. У такій ситуації важливо не нав’язувати дітям любов один до одного, щоб не викликати протест, і постаратися зберегти емоційну близькість з кожною дитиною.

Виходить, для того щоб діти жили в гармонійних відносинах один з одним, важлива не стільки різниця в віці, скільки гармонійна атмосфера всередині сім’ї.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...