facebook

Україна опинилась в епіцентрі кліматичної аномалії

Цьогорічний листопадовий сніговий апокаліпсис з епіцентром у Західній Україні став каталізатором системних змін клімату, які насунулися на Європу. Мова йде про те, що на фоні глобального потепління у світі, на країни Європи, США та Канаду чекає різке похолодання з регулярними масштабними повенями, ураганами та снігопадами. При цьому у деякій мірі нівелюється поняття пір року. Снігопади можуть прийти весною та восени, а повені – взимку.

26618243

На початку листопада таке дослідження американські науковці опублікували в журналі «Nature of climate change» і шокували світ. Дослідження вийшло якраз перед аномальним снігопадом на західній України

Синоптики попереджали про сніг, але не в таких масштабах

Як стверджують американські вчені, а це підтверджують й українські синоптики, точно спрогнозувати масштаби того чи іншого стихійного лиха практично не можливо. Приклад по Тернополю та іншим містам західної України став показовий. Синоптики прогнозували снігопад і заметіль, але не таку масштабну: не майже півторамісячну норму снігу, коли висота снігового покриву сягнула 60 см (місячна норма 47 см). Прогнозували як максимум тижневу норму опадів. Чому так відбувається детально розповіли американські науковці.

15095531_1448934905136483_6356758534377554708_n

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Виявляється, до нас спускається «полярний вихор» просто із Арктики.Цей «полярний вихор» постійно крутиться над Північним полюсом. Але останні три десятиліття через глобальне потепління він почав міняти траєкторію своєї круговерті. Бо в Арктиці стало значно тепліше, від цього тане лід і випаровується в атмосферу. Тепліше, ніж зазвичай, повітря ослаблює повітряні маси вихору. І вони починають зсуватися нижче – на південь, до Америки та Європи. І несуть із собою арктичні холоди. І що найважливіше, цей «полярний вихор» дуже нестабільний і може спричинити різко холодну погоду навіть у відносно теплі пори року

article-2548535-1b12748700000578-235_964x541

Першою ластівкою таких системних змін клімату для України став 2013 рік. 23 березня того року в Києві випало 50 міліметрів опадів (при місячній нормі 47 міліметрів), що становить півметра снігового покриву. Тоді на декілька днів був паралізований весь транспорт, ходило лише метро. У столиці України вперше за часів незалежності через негоду була оголошена надзвичайна ситуація. Цього року вже у листопаді ще більш масштабний сніговий катаклізм переживає Західна Україна. Але «полярний вихор» цього року встиг натворити не лише у нас. На початку червня Європа пережила величезну повінь.

Смертельна червнева повінь у Європі

19298962_303

Високий рівень опадів не лише знищив дороги, будівлі та сільськогосподарські угіддя країн ЄС, але й забрав життя людей. Так, у Німеччині в інцидентах, пов‘язаних з повінню, загинуло щонайменше 10 людей. У Румунії загинуло щонайменше 2 людини, а ще 200 евакуювали з їхніх домівок. У Франції рівень води у Сені піднявся до найвищих показників за останні 30 років. У містечку на південь від Парижа чоловік намагався перетнути підтоплене поле на коні – 74-річний вершник не вижив, тоді як кінь обійшовся незначними травмами. Він – друга жертва повені, першою була 86-річна жінка, тіло якої знайшли у її затопленій домівці. Вчені фіксували, що такої повені Європа не знала ще з часів Середньовіччя.

І у березні 2013 року у Києві і у вже у червні 2016 року у Європі синоптики теж прогнозували відповідно сніг та дощі, але не такі величезні, що зможуть спричинити катастрофу.

І ситуація буде ще погіршуватися. Кліматичні катастрофи можуть перетворитися на звичайне явище для всієї Європи включно з Україною.

Для прикладу новий «снігопадний шторм» прогнозують вже за місяць. «Нові холодні пласти прийдуть у Європу за 30-40 днів. Україна в ситуації не першого холодного удару, але слід очікувати доволі низьких температур і великого. Тут північна сторона відкрита, немає гірського хребта, що протистояв би цьому вихору», – говорить синоптик з Італії Емілійо Ло Савіо.

Таким чином, Україна має 1,5 місяці, щоб підготуватися до нового снігового шторму. Про це вже обережно попереджують синоптики.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...