facebook

Через пандемію випускників можуть звільнити від ДПА у формі ЗНО

Для осіб, які планують вступати до ЗВО, тестування проводитиметься у встановлені терміни.

В Українському центрі оцінювання якості освіти розробили декілька моделей проведення ЗНО у 2021 році. Залежно від перебігу епідеміологічної ситуації, випускників, які 2021 року завершують здобуття повної загальної середньої освіти, можуть звільнити від обов’язкової державної підсумкової атестації у формі ЗНО. Про це Валерій Бойко, в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти, повідомив у коментарі Освіта.ua. За його словами, наразі в Центрі якості освіти визначили пріоритетною таку модель, за якої ДПА для випускників 2021 року, відбуватиметься за вибором – або у закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій), або у формі ЗНО. Для осіб, які планують вступати до закладів вищої освіти, ЗНО проводитиметься у встановлені терміни, відповідно до визначених регламентів проведення тестування, – додав Бойко. У разі ухвалення зазначеної моделі, випускники, які виявлять бажання скласти ДПА в закладі освіти, мають подати відповідну заяву до свого закладу. Втім, результати ДПА при цьому будуть встановлені всім випускникам, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, зазначив в.о. директора УЦОЯО.

Кількість учасників ЗНО з кожного предмета у разі вибору зазначеної моделі зменшиться, а отже і загальна кількість тестувань теж зменшиться.

Така ситуація пов‘язана з тим, що значна частина учасників тестування з-поміж учнів закладів вищої освіти й переважна більшість з-поміж учнів закладів професійної освіти реєструється для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА, – підкреслив Валерій Бойко. Він додав, що відповідно до чинного законодавства, проходження ДПА за рівень повної загальної середньої освіти з української мови, математики та інших предметів має обов’язково здійснюватися у формі ЗНО, окрім випадків, визначених законодавством.

У зв’язку з цим, в разі вибору такої моделі проведення ЗНО-2021, Верховна Рада має ухвалити відповідні законодавчі зміни, які унормують можливість проведення у 2021 році ДПА за рівень повної загальної середньої освіти не лише у формі ЗНО, – наголосив в.о. директора УЦОЯО. Нагадаємо, Міністерство освіти й науки розглядає 4 сценарії проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...