facebook

Премія вчителя 28 тисяч гривень? Хто нараховує винагороди педагогам та в яких розмірах

Розмір премії педпрацівникам встановлює керівник закладу освіти.

Нещодавно на порталі «Всеосвіта» вийшла стаття про те, що столичний вчитель початкових класів отримав премію 28 тисяч гривень. Ця новина дуже сколихнула освітянську спільноту. Дехто навіть звинуватив видання у поширенні неправдивої інформації. Ми отримали сотні коментарів і ледь не кожен педагог зізнався, що не вірить в те, що хтось із вчителів може отримувати такі винагороди.

Проаналізувавши коментарі, стало зрозуміло, що ситуація з преміями вчителів по Україні дуже різниться. І якщо столичні педагоги отримують премії, і їхній розмір може становити суму посадового окладу, а подекуди й більше, то в сільських місцевостях та районних центрах ситуація куди гірша. Вчителі зізнавалися, що премію якщо і отримували, то лише раз на рік, та й то, у невеликих розмірах – до 1000 гривень.

А хтось написав, що навіть зарплати не бачить, не те що премій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про те, що вчителям у Києві дійсно щороку нараховують чималі премії, неодноразово писав і освітній експерт з проведення інституційного аудиту в закладах ЗСО Володимир Онацький, який довгий час працював столичним вчителем:

Тож чому столичні вчителі отримують премії по декілька разів на рік, а педагогам з інших міст і сіл їх не нараховують взагалі? І чи немає в цьому порушення прав освітян? З цим питанням журналісти «Всеосвіти» звернулися до освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Наразі у пресслужбі готують відповідь на запит журналістів. Попередньо там повідомили, що дійсно, у Києві бувають випадки, коли вчителям і директорам нараховуються премії у п’ятизначних цифрах.

Тим часом у законі «Про освіту» чітко прописано, що премії педагогічним і науково-педагогічним працівникам встановлює керівник закладу освіти.

Закон «Про освіту», Розділ VII, стаття 61:

Пункт 6

Заклад освіти має право за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством, встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії та інші види заохочень.

Пункт 7

Керівник закладу освіти відповідно до законодавства, установчих документів та колективного договору має право встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії за використання в освітньому процесі іноземних мов, сучасних технологій, реалізацію інноваційних проєктів тощо.

У Законі немає чітко прописаних обмежень щодо розмірів доплат, премій чи надбавок. Кому призначати премію та в якому розмірі, вирішують керівники закладів освіти. Преміювання вчителів відбувається за рахунок власних надходжень закладу освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...