facebook

Смерть двох пацієнтів у Жовківській лікарні: що відомо

у Жовкві, що на Львівщині, в районній лікарні померли двоє пацієнтів, які перебували на апаратах ШВЛ, і через відсутність електропостачання отримали дихальну недостатність.

Інформація про інцидент з’явилась наступного дня, 28 листопада. Тоді в поліції заявили про те, що в реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років.

З’ясувалось, що електропостачання було відсутнє в період від 17.40 до 19.10 години.

У неділю, 29 листопада, в Офісі Президента України прокоментували ситуацію.

«Коли в лікарні зникла електроенергія, то генератори, які спеціально передбачені для таких випадків, не увімкнулися. Медикам довелося робити пацієнтам вентиляцію легень вручну, за допомогою дихальних мішків, намагаючись замінити дію апаратів ШВЛ. Проте оскільки стан хворих був важкий, їх не вдалося врятувати. Електропостачання було відсутнє близко однієї години», – зазначив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій, тому у зв’язку з інцидентом будуть розбиратися та ухвалюватися рішення на рівні райдержадміністрації.

Цього ж дня очільник Львівської ОДА Максим Козицький на власній сторінці у Facebook повідомив, що в лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Один електрогенератор під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та зі слів самих працівників медичного закладу чомусь знаходився в гаражному приміщенні на території лікарні і не був підключений до електромережі.

Під час отримання первинних свідчень слідчо-оперативною групою керівництво медзакладу пояснило, що генератор не задіяно до реанімаційного відділення, оскільки в ньому не було потреби. А в самому Жовківському РЕМ, коли зникло світло, медзаклад нібито запевнили, що е/е не буде впродовж 20 хвилин.

«Ініціюю подання про звільнення голови Жовківської РДА, а перед Жовківською районною радою ініціюю звільнення головного лікаря медичного закладу. Також департаментом охорони здоров’я ЛОДА розпочато службову перевірку щодо дій медичних працівників Жовківської ЦРЛ», – написав Козицький.

Голова Жовківської РДА Роман Черніховський пояснив, що КНП «Жовківська ЦРЛ» є комунальним некомерційним підприємством, яке підпорядковане Жовківській районній раді. Згідно з попередньою інформацією, отриманою від керівництва Жовківської ЦРЛ, 27 листопала 2020 року в лікарні двічі було відключено електропостачання.

«Перше відключення було усунено протягом 5 хвилин, під час якого пацієнти перебували на ШВЛ, які живились від акумуляторних батарей. Друге відключення сталось без попередження, о 17:50. Інформації про відключення та будь-які інші питання, які виникли внаслідок цього, до мене, як до голови райдержадміністрації, та моїх заступників не надходило, ні 27 листопада 2020 року, ні 28 листопада. Про даний випадок дізнався із соціальних мереж 28 листопада 2020 і одразу почав з’ясовувати усі обставини трагедії», – йдеться у його коментарі.

За його словами, у неділю, 29 листопада, він скликав нараду щодо збору інформації по встановленню причин смерті двох громадян, які перебували на лікуванні в КНП «Жовківська ЦРЛ».

«За наслідками наради встановлено, що відповідальними особами лікарні не вжито жодних заходів щодо підключення додаткових джерел живлення до реанімаційного відділення. Особисто зацікавлений в тому, щоб усі обставини, які призвели до смерті людей, були встановлені, а винні особи притягнуті до відповідальності», – додав Черніховський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...