facebook

“Клей вишні— найсмачніший із всіх”: українці діляться зворушливими історіями про голодомор

В Україні сьогодні, 28 листопада, вшановують пам’ять жертв голодоморів. Українці з різних регіонів діляться історіями своїх родин, пов’язаними з Голодомором. 

Спогади рідних публікують у соціальних мережах.

“Коли я була маленькою, мені було 4-5 років, дідусь брав мене за руку і вів у “чисте поле” – ліс і луг за межами села. Там на лузі, він часто показував що їстівне, а що ні. Наприклад, козельці – це такі пагони свіжої трави, їх можна побачити, якщо витягнути пагін трави, вириваючи всю її з коренем. Знизу цей пагін трохи солодкуватий на смак. А листя кульбаби з кислинкою, а дикий часник – з гірчинкою, але не такий, як молоді лопухи. Можна і молоді лопухи, але чим менше, тим краще. Якщо жувати клей зі стовбура вишні, то здається, що постійно їси. Клей вишні найсмачніший з усіх. Я спробувала. Коли йому було 4-5 років, мій дідусь пережив Голодомор”, – написала журналістка Ольга Духніч.

“Моя бабуся родом з Бабаїв, що під Харковом. Вона пережила Голодомор і пронесла пам‘ять про нього через усе життя. Вона розповідала нам про ті страшні дні, про те, як помирали її подруги. Я не забуду, казала вона, коли уже ні в кого нічого не залишилося їсти, наша сусідка винесла останній шматочок хліба і розділила його між дітьми на вулиці зі словами: “Головне, аби діти не були голодні!”, – поділився історією своєї родини про Голодомор народний депутат Андрій Парубій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я це все пам’ятаю, я опухла від голоду, братик ще більше. Він вмирав, з його опухлого тіла точилася рідина. Я сиділа поруч, він скрипів зубами і просив огірочок. Він помер. Його завернули в ковдру, колір цієї ковдри досі у моїй пам’яті”, – поділився спогадами жінки, що вижила під час геноциду, Ганни Неласої, народженої в Луганській області, експрезидент Віктор Ющенко.

Трагічною історією своєї прапрабабусі поділилася прессекретарка голови Верховної Ради України Ольга Туній.

“Сьогодні День пам‘яті жертв Голодомору. Не всі Грубичі пережили ті лихі часи. Пів родини загинуло…”, – написав у Facebook український телеведучий Костянтин  Грубич.

 

Мер Києва Віталій Кличко зазначив, що у його родині Голодомор пережила бабуся Євдокія Пилипівна. “Вона єдина вижила зі своїх семи братів і сестер. І одна з небагатьох, хто вижив в її рідному селі”, – написав Кличко.

Користувачі соцмереж також оприлюднюють фото банок законсервованого хліба, який берегли їхні бабусі та дідусі, які пережили Голодомор.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...