facebook

В Україні випустили першу вертикальну банкнота

Національний банк 26 листопада випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту, присвячену Герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

За даними НБУ, в новій банкноті “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України” вперше використано вертикальний дизайн, повідомляє Главком.

Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти – портрет Леоніда Каденюка, над яким напис – перший космонавт України, логотип Державного космічного агентства (праворуч).

Основне зображення зворотного боку – космічний корабель “Колумбія” на тлі планет сонячної системи; над ним написи The first astronaut of Ukraine; праворуч – цифра 1 та зображення космічного корабля; написи: 1997 (під ракетою), 2020 (унизу); унизу праворуч вертикально: серійний номер банкноти і напис – не є платіжним засобом. Уздовж нижнього краю напис Леонід Каденюк, що повторюється шість разів.

Сувенірна банкнота містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично-змінний елемент Spark у вигляді земної кулі (під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Банкнота виготовлена на папері з водяним знаком (зображення земної кулі з материками). Банкноту віддруковано за допомогою офсетного, інтагліо, трафаретного та високого способів друку з використанням захищених фарб.

У товщу паперу введено: 1,5-міліметрову захисну стрічку паралельно меншій стороні банкноти; захисні волокна, що набувають флуоресцентного світіння під дією ультрафіолетових променів.Розміри сувенірної банкноти 80×170 мм, тираж – 50 000 штук (зокрема 40 000 у сувенірній упаковці).

Придбати сувенірну банкноту “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України”, яка не є платіжним засобом, можна в пунктах продажу НБУ та банків-дистриб’юторів.

Над створенням дизайну сувенірної банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Нагадаємо, Леонід Каденюк – перший і поки єдиний космонавт незалежної України. 19 листопада 1997 року на кораблі NASA він полетів у Космос. Помер Каденюк у січні 2018-го.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...