facebook

Біля Хортиці знайшли унікальну пам’ятку часів козацтва

Біля острова Хортиця з Дніпра підняли унікальну гідроархеологічну знахідку ㅡ гарматний лафет часів козацтва, який використовували для штурму фортець та міст.

Такі знахідки раніше не були відомі в Україні, повідомили на сайті Національного заповідника «Хортиця», передає Громадське.

Лафет ㅡ це спеціальний станок для артилерійської системи, на якому закріплюється ствол гармати із затвором. Конструкція, яку археологи виявили поблизу Хортиці, є унікальною. Це окований залізом 4,4 метровий дубовий лафет кінця 17 – початку 18 століть. Як зазначили у заповіднику, одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу. Кожен з них розкриває цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння. «Під час гідроархеологічних досліджень на поверхні дна Дніпра виступала лише невеличка частина цього лафету і спочатку ми думали, що це фрагмент борту корабля чи якась деталь. Але по конструктивним елементам було зрозуміло, що це щось стародавнє. Під час більш детальних досліджень стало зрозуміло, що це лафет», ㅡ повідомили археологи.

Спочатку науковці проводили підводні археологічні дослідження лафету, а вже у вівторок, 24 листопада, знахідку повністю підняли з Дніпра. Тепер станок чекає подальша реставрація, після чого він стане одним з експонатів майбутнього Музею судноплавства на Хортиці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...