facebook

Кати з Кагарлика — не метафора, а кваліфікація слідства

Якщо послухати керівництво МВС, таким правоохоронцям можна довіряти, бо всі вони пройшли переатестацію і працюють у #МояНоваПоліція.

Однак постійно виникає все більше сумнівів, що такі заяви правдиві.

Із часу скоєння жахливого злочину поліцейськими я продовжую контролювати перебіг цієї справи.

Якщо вірити обіцянкам керівництва ДБР, розслідування завершать в найближчі тижні і відкриють матеріали кримінального провадження для сторони захисту, щоб передати обвинувальний акт в суд.

За п’ять місяців провели десятки слідчих дій, щоб установити всі обставини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Отримані показання потерпілих з перевіркою на поліграфі, відео з камер, інформація з телефонів, проведені понад 20 експертиз — від встановлення ознак зґвалтування до ознак катування

Напевно, наразі найважливіший результат — слідство підтвердило наші припущення про масовий характер знущань і катувань у відділку поліції в Кагарлику. Слідство встановило, що катування відбувалися й раніше, і навіть є докази цього, зокрема заяви від потерпілих.

Однак їх свого часу просто проігнорували. Слідчі виявили, що поліцейські застосовували електричний струм, катували та примусово перевозили людей в багажнику автомобіля, били їх у лісі, щоб отримати показання.

Кваліфікація дій підозрюваних неодноразово змінювалась, до незаконних дій поліцейських у Кагарлику додавалися нові епізоди. Тож на сьогодні “кати з Кагарлика” — це не художня форма, а юридична категорія, встановлена слідством

У рамках кримінального провадження пред’явлено повідомлення про підозру лише чотирьом особам, зокрема оперспівробітникам та одному керівнику. Наразі кваліфікація дій працівників Кагарлицького відділу поліції по максимуму — зґвалтування та катування групою осіб.

Троє підозрюваних перебувають під вартою з моменту їх затримання, один — під цілодобовим домашнім арештом.

Неодноразово були ризики їх звільнення з-під варти, однак активна позиція прокурора, слідства, адвокатів потерпілих, підтримка ЗМІ, народних депутатів та суспільства не дали хід таким діям. У цій частині поки що всі відпрацювали дуже добре.

За твердженнями прокуратури, кваліфікація дій винних підпадає під ознаки особливо тяжких злочинів. Покарання за такі злочини зазвичай призначаються судом до 10-15 років, але все залежатиме від доведення вини та якості доказів, які будуть надані суду.

Шлях до остаточного правосуддя буде, очевидно, складний. Суди в Києві завантажені, тож розгляд справи займе чимало часу.

Тим паче, що під час розгляду мають дослідити всі отримані докази, допитати свідків, підозрюваних і потерпілих. При тому, що затримані поки що відкидають всі обвинувачення.

За умови пильної уваги до цієї справи, її не мали б затягувати, хіба з боку захисників підозрюваних.

Також додається проблема з карантином, і це теж може вплинути на перебіг судових засідань.

Поки ми очікуємо суду над катами з Кагарлика, вже зараз можна констатувати, що масове звільнення як покарання для всіх працівників жахливого відділку, яке обіцяло керівництво  не відбулось.

Як і обіцяне підвищення ефективності та прозорості роботи поліції, процедур добору, роботи поліцейських комісій та атестацій. Щодо поліцейських з Кагарлика нашвидкоруч провели “переатестацію”, а краще сказати — опитування.

Звільнили з роботи лише підозрюваних, більшість перевели в Обухівський відділ поліції, частину працівників навіть підвищили. Чи таких реформ і змін в організації кадрової роботи поліції ми очікували за наслідком трагедії?

Зараз уже очевидно, що керівництво МВС не готове на рішучі зміни в процесах добору, атестації і просування по службі в поліції. Окремою темою є реформа слідчого блоку, яка, очевидно, під силу наступному поколінню топ-управлінців МВС.

Практично вже доведені факти катувань та зґвалтування з боку поліцейських — недостатні підстави для керівництва держави змінювати керівництво в МВС.

Хоча ми всі бачимо, що суспільний тиск дає свій результат, і президент усе частіше говорить про незадовільну роботу правоохоронців.

Тим не менше, поки ми чекаємо структурних реформ в МВС, кагарлицькі кати повинні понести максимальне покарання, і нашими спільними зусиллями ми наближаємо цей момент

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...