facebook

«Щоб заразитися, контакт із хворим повинен тривати не менш ніж 15 хвилин»

Анатолій Невзгода про ліки від ковіду та поради, як не захворіти.

Весною, коли хворих були одиниці, усі боялись коронавірусу і чемно сиділи по домівках. Тоді було вчасно запроваджено жорсткий карантин, і ситуація здавалась контрольованою. Минуло півроку. Щодня офіційно фіксують вже понад дев’ять тисяч хворих. У деяких селах біля Львова у кожній другій хаті хворі, а у Фейсбуці чи не щодня хтось пише про смерть родича або близького друга від «корони». Тож реальна цифра, припускаю, більша від офіційної. Можемо орієнтуватися на сусідню Польщу — там щодня фіксують близько 30 тисяч нових хворих. Це означає, що друга хвиля, про яку мовчить влада, уже давно накотилася. І це вже не хвиля. Це цунамі.

— Що треба, щоб не захворіти? Ваш особистий рецепт.

— Насамперед не треба боятися. Найбіль­ше хворіють на ковід ті, хто боїться захворі­ти. Треба розуміти від чого люди, хворі на ко­від, помирають. Просто від вірусу людина не вмирає. Вона помирає, тому що має двобіч­ну пневмонію. Якщо цю пневмонію лікувати добре, все буде гаразд. Американські колеги завжди кажуть: «Перші 24 — золоті години». Треба у перші 24 години, коли поставили ді­агноз, провести лікування. Бояться не само­го ковіду, а наслідків. А які наслідки? Пневмо­нія. А що, ми не вміємо пневмонію лікувати? Вміємо!

— Якщо людина захворіла на ковід, це означає, що у неї буде пневмонія?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Ні, у 10 -15 відсотків. 80 відсотків взагалі не будуть знати, що хворіють. Міфи керують нами. Один з міфів, що людина перехворіла і вже не захворіє. У мене є хворі, які за цей рік перехворіли тричі на ковідну пневмонію.

— Кажуть, кожного разу легше…

— Неправда.

— Тобто імунітет не виробляється? Ан­титіла?

— Навіть якщо є антитіла, це не значить, що людина не захворіє. Залежить від рівня тих антитіл.

— Ось я йду по центру міста без маски. Там хтось кашлянув, там пчихнув. Якщо ці люди хворі, вони мене не заразять?

— Заразять.

— Але ж вони не 15 хвилин на мене чха­ли.

— Той пчихнув, той пчихнув… Сумарно ві­зьміть. Має бути правило — людина входить в магазин, аби щось купити, і перебуває там не більше п’яти хвилин.

— Ваша думка про маски. Де вони не­обхідні, а де не обов’язкові?

— Мені подобається американський ви­слів: «Моя маска рятує твоє життя, а твоя маска — моє». У всіх громадських місцях лю­дина має бути в масці! Якщо людей більше, ніж двоє — це вже громадське місце.

— По місту треба ходити в масці?

— Треба!

— Що ви особисто робите, щоб не за­хворіти?

— Превентивно вживаю противірусні ліки. А якщо відчуваю, що щось не так, тоді дихаю спиртом. Беру маску, на маску наливаю пів чарки або самогонки, або горілки, або конья­ку, прикладаю до обличчя і дихаю 5 хвилин — вдих ротом, видих носом. Якщо навпаки, то обпечете ніс. І так три-чотири рази на день. Це якщо людина хвора. Якщо здорова, то ди­хати спиртом треба до роботи і після роботи. Також раджу для імунітету пити вітамін D3.

— Від звичайного грипу радите вакци­нуватись?

— Обов’язково!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...