facebook

Втрата нюху – добрий знак: медики заспокоїли хворих на COVID-19

Втрата нюху під час хвороби на Covid-19 – це добрий знак. Лікарі помітили закономірність, що цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби. Важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи.

Повідомляє Главком.

Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва пояснює, що вірус атакує рецептори в носі, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього.

«Відповідно в мозок не поступає сигнал, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передавачем. Передавачі, зазвичай, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, не уражені. Уражені тільки рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, не увімкнені в комп’ютер», — каже Юлія Дєєва.

Блогерка Аня Лисенко відчула на собі ефект фантомного запаху. Через два місяці після одужання від Covid-19 дівчину почав переслідувати запах горілого, якого не відчуває більше ніхто. Такий ефект, кажуть лікарі, — добрий знак. Це означає, що все повертається до норми.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Втрата смаку пов’язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку — все заслуга носа.

Лікарі, що працюють із пацієнтами на Covid-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай, хворіють у легшій формі.

«Пацієнти, які потрапляють до лікарні, у більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І треба зазначити, що вони рідко скаржаться на втрату нюху. А в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває аносмія», — каже інфекціоніста Світлана Гук.

Просто чекати, коли нюх відновиться, і все. Лікарі просять пацієнтів не стимулювати нюх різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...