facebook

В Івано-Франківській ОКЛ від нестачі кисню хворих рятують за допомогою спецшоломів

У відділенні анастезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні віднедавна з`явилася альтернатива CIPAP-маскам.

Днями для лікування хворих з важкою дихальною недостатністю тут вперше застосували спеціальний шолом. Лікарі кажуть, що цей інноваційний метод неінвазивної вентиляції легень має свої переваги і в його ефективності вже встигли пересвідчитись, як фахівці, так і пацієнти. Про це інформують на сторінці закладу.

«Такі шоломи використовували в Італії спочатку пандемії, проте в нас цього досвіду не було. У пошуку практичних рішень спершу ми застосовували шоломи експериментально, але одразу ж побачили не лише їхню ефективність, але й переваги», – розповідає анастезіолог Іванна Майданська.

 

Лікарка пояснює, що у шоломі є постійна підтримка тиску, який потрібен для правильного проведення неінвазивної вентиляції легень, краща герметичність дихального контуру, є можливість адаптувати пацієнта до високих значень позитивного тиску в кінці видиху.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Спеціальний прозорий пластиковий шолом розміщується навколо голови пацієнта та ущільнюється на шиї. При цьому в шоломі людина може перебувати цілодобово, тоді як маску слід від’єднувати від апарату ШВЛ, щоби людина могла поїсти, приміром. Як запевняють лікарі, в разі застосування шолому такої необхідності немає. Крім того, відсутній ризик гіпоксемії.

«Якщо CIPAP-маска щільно прилягає до обличчя і тисне на ніс, щоки та підборіддя, що ускладнює відкашлювання, то в шоломі все це простіше і легше», – пояснюють у відділенні.

Одне слово, перші результати такої терапії ефективні, прогнози оптимістичні, а підтвердженням цього є те, що один з пацієнтів отримував неінвазивну вентиляцію легень за допомогою шолома впродовж двох тижнів і на сьогодні є позитивна динаміка подолання недуги.

Фахівці відділення анастезіології кажуть, охоче поділяться досвідом застосування шоломів з колегами, які борються з пневмоніями та коронавірусною хворобою. А ми додамо лише, що у відділенні на сьогодні є п’ять шоломів. Всі вони – від виробника Lombardi Undersea LLC, а після деякої модифікації наші лікарі ще й адаптували шоломи до апаратів Hamilton і Dragger.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...