facebook

Соцмедіаманія та шопінгозалежність: поради, як позбуватися “липучих” звичок

Некорисна їжа та алкоголь, паління, “зависання” у соцмережах, навіть прокрастинація та секс – у підступної адиктивної поведінки може бути багато облич.

Перемога над шкідливими звичками – це найефективніша стратегією позитивних змін у нашому житті.

Screaming woman

Корисними порадами, як їх побороти, поділилася психолог та спеціаліст із нейролінгвістичного програмування (НЛП) Карен Мігер.

Про це пише Healthista.

1. Виявіть тригери

Що “запускає” вашу поведінку-залежність, змушує потягтися за цигаркою або зазирнути в холодильник, коли ви не голодні? Як пояснює Карен, часто ми фокусуємося на самій поганій звичці, тоді як НЛП вчить розбиратися із її тригерами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Наприклад, це може бути певний час дня – обідня перерва, під час якої ви зазвичай палите, тож  подумки кажете собі “перекур”. Першим кроком буде навчитися казати щось інше, наприклад “час перепочити”, і замінити паління на прогулянку або чашку чаю.

Також тригером може виступати щось, що ви бачите – пляшка вина на столі, пачка цигарок чи шоколадка. Мозок асоціює візуальний образ із відчуттям задоволення, яке вам ця річ принесе, і ось, рука вже тягнеться. Тож постарайтеся, щоби таких тригерів не було у вашому полі зору, а ліпше, щоб узагалі в хаті. Попросіть, щоби близькі вас підтримали.

 Поведінку-залежність запускає тригер. Фото piotr_marcinski/Depositphotos

Звісно ж, уникання тригерів не позбавить вас залежності за один день. Проте допоможе у руйнуванні шкідливого патерну, каже Мігер.

2. З’ясуйте, навіщо ви це робите

Те, що за допомогою самопокарань можна надовго змінити поведінку – міф. Ви просто почуватиметеся ще гірше, а це призведе лише до сильнішої залежності. У кожному з нас сидить бунтівник, котрий ненавидить заборони. Тож краще з цікавістю поспостерігати за собою: що відбувається, коли ви піддаєтеся шкідливій звичці? Перед тим, під час та після?

Якою б деструктивною не була якась ваша звичка, на якомусь рівні її мета – хороша (помогти заспокоїтися, розслабитися, позбутися стресу тощо). Зрозумівши цю мету, ви придумаєте, як досягати її в здоровіший спосіб.

3. Замініть погану звичку хорошою

Почати робити щось нове – це простіше, ніж перестати щось робити. До того ж, коли ви просто покинули якусь свою звичку, на її місці утворюється вакуум, і це збільшує ризик того, що ви повернетеся до старого.

4. Навчіться розслаблятися

Іноді ми навіть не усвідомлюємо того, в якій напрузі перебуваємо. А саме напруга та стрес сучасного життя є поширеною причиною адиктивної поведінки. Що більше ми напружені, то менш чітко мислимо, отже – приймаємо неправильні рішення.

 Стрес – “друг” наших поганих звичок. Фото Porechenskaya/Depositphotos

Розслабитися поможе усвідомлення своєї присутності саме в цьому моменті – не в переживаннях про минуле та не в тривозі про майбутнє – а ще йога, медитація, дихальні вправи та хороші книги.

Мігер попереджає: вирватися з тенет залежності непросто, тож якщо не вийшло з першого разу, не здавайтеся. А ще вона радить ставитися з долею скептицизму до методик, що обіцяють помогти одразу ж.

Нагадаємо, результати нещодавнього дослідження вказують на те, що хороші звички вводити в наше життя ліпше не по одній, а “гуртом”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...