facebook

Поляки спрощують отримання карти побиту для українців

У Польщі зайнялися законодавчим спрощенням процесу отримання дозволів на тимчасове проживання для іноземців (так звані карти тимчасового побиту).

Передусім це торкнеться українських громадян як найбільш численної категорії претендентів на карти побиту в Польщі. Станом на липень 2020 р. 237 тис. громадян України з майже пів мільйона іноземців мають карти побиту. Про це інформує Кордон з посиланням на Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Рада Міністрів Польщі опублікував в своєму офіційному Бюлетені проєкт закону про внесення змін до закону про іноземців та деякі інші акти (UD138). Законопроєкт спрямований на спрощення отримання карт побиту з метою роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і почати працювати в Польщі. Зокрема, в документі пропонується відмовитися від необхідності надання договорів на оренду житла іноземцем, спростити процедуру отримання нової карти побиту при зміні роботодавця, розширити перелік причин, за якими не потрібно вносити зміни в карту побиту (наприклад, зараз при зміні посади навіть в межах однієї компанії потрібно змінювати Карту). Так само пропонується спростити процедуру отримання карти для сезонних працівників.

Як підкреслює віцепрезидент компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Кароліна Богдевич, спрощення процедур легалізації перебування в Польщі – хороший спосіб утримати трудових мігрантів в країні і позбавити польський уряд від необхідності наймати додаткову армію чиновників, які і так не можуть впоратися з масивом документів від іноземців.

«Зараз процедура отримання карти побиту забюрократизована. Практично кожна зміна в роботі іноземця вимагає отримання нової карти побиту. Бувають випадки, що через це людям доводиться чекати карту кілька років. У той же час навантаження на відомства у справах іноземців значно зросла через пандемію. В першу хвилю коронавірусу, навесні, відомства були закриті, зараз багато хто почав йти на карантин після виявлення інфікованих серед чиновників. Після закінчення пандемії ми прогнозуємо значне збільшення потоку українців, охочих отримати карту побиту і залишитися працювати в Польщі. Польський уряд узаконив перебування українців, які приїхали до Польщі по біометрії або робочій візі на весь період пандемії. Однак після її закінчення у іноземців буде всього 30 днів на легалізацію свого перебування. Відповідно, навантаження на відомства і час очікування карт може зрости», – резюмує Кароліна Богдевич.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...