facebook

“Маму поклали у лікарню у коридорі. Хворі там сидять на стільцях”

Коли у мами Олександра Кондратенка з’явилися важкі симптоми коронавірусної хвороби, йому довелося мати справу з двома київськими лікарнями, які зараз протистоять пандемії.

Побачене і почуте там, а також розповіді мами та лікарів, його шокували.

Його пост у фейсбуку про лікарняні реалії, у яких доводиться цими днями жити і пацієнтам, і лікарям, за кілька днів поширили тисячі людей.

“Якби мені тиждень тому хтось сказав, що я буду по всьому Києву шукати місце в лікарні для своєї мами, я б, напевно, не повірив”, – написав він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І ця ситуація погіршується з кожним днем, розповідає Олександр BBC News Україна..

“Це просто конвеєр людей”

Його мама Тетяна, каже він, хворіє вже 13-й день.

Починалось усе як звичайна ГРВІ. Піднялася температура до 37,2 °С, а на наступний день стрибнула ще вище.

“Ми звернулися до сімейного лікаря. Вона виписала ліки, які зазвичай призначають для лікування ГРВІ, й дала призначення на комп’ютерну томографію легень”, – розповідає Олександр.

Наступного дня жінці зробили КТ.

“Але стан дуже погіршився. Температура почала стрибати до 39, ми її збивали, але вона піднімалася знову. Сімейна лікарка слухавку не брала”, – каже Олександр.

Надійшли результати КТ – двостороння пневмонія. Викликали швидку.

“Лікарі приїхали повністю всі закриті, в масках. Зробили тест на коронавірус. І відправили маму в 15-ту клінічну лікарню Києва”, – розповідає Олександр.

“Я поспілкувався з лікарями, вони мені розповіли про ситуацію (в місті – Ред.), що вона стрімко погіршується. Потім я перетелефонував мамі в лікарню і вона сказала, що її поклали в коридорі. Розповіла, що люди сидять на стільчиках – і не лише з пневмонією. Це просто конвеєр людей. Їх просто нікуди класти”, – обурюється він.

Так виглядають коридори лікарні

Тетяні ставало усе гірше, і “жодного просування з лікуванням не було”, каже її син.

За словами Олександра, у лікарні, яка не є профільною для коронавірусу, просто не було необхідних ліків, тому багато чого доводилося купувати самим.

“Медикаментів загалом у них вкрай мало. Я не знаю, як вони взагалі дають собі раду з такою кількістю хворих. Тому що усього за два дні, як сказав мені лікар, надійшло близько 70 людей. І більшість з них із температурою, тобто це навряд чи звичайне ГРВІ. Я не розумію, куди поділися гроші з того коронавірусного фонду…”

Олександр був схвильований станом своєї мами і сам поїхав до лікарні, поговорив з медперсоналом і пробився до головлікаря.

“Лікар сказав, що лікують за протоколом звичайної пневмонії, поки немає підтвердження. І лише коли приходить позитивний тест на COVID-19, людей відправляють в інфекційну лікарню. Тобто люди, у яких, можливо, коронавірус, перебувають в одному просторі з іншими хворими. Це мене шокувало”, – зауважує Олександр.

Крім того, як розповів йому головлікар, зараз київські інфекційні лікарні “забиті повністю”, тому людину з підтвердженим коронавірусом везуть туди, щойно там з’являється місце.

“Не знімайте кисневу маску, якщо хочете жити”

На наступний день Тетяна отримала результат тесту, COVID підтвердився. Але ще добу жінка перебувала в непрофільній лікарні, тому що в інфекційних лікарнях просто не було місць, розповідає Олександр.

Потім жінку перевели у Київську міську клінічну лікарню № 4, яку влада Києва визначила як одну з профільних для лікування COVID.

Там лікарі вже були у повному спорядженні, каже Олександр.

Його маму почали лікувати за іншим протоколом. “Ліків за свої кошти ми вже не купували”, – зауважує він.

За його словами, стан матері зараз важкий – вона може дихати лише завдяки кисневій масці.

“До апарату штучної вентиляції легень, на щастя, її не підключали. Але коли я їй телефоную, іноді не впізнаю її голос, настільки він змінився. “А як там інші люди в твоїй палаті?” – питаю. “Ще гірше”, – відповідає вона. Куди ж іще гірше!”

“І єдине про що говорять їй лікарі, так це “Не знімайте кисневу маску, якщо хочете жити”, – переповідає Олександр свої розмови з мамою.

“Він (коронавірус – Ред.) реально існує, і ті люди, які не вірять, я просто не знаю, що їм ще сказати… Ви бережіть себе, будь ласка!” – так завершує Олександр нашу розмову.

Цими днями добова кількість нових хворих на COVID-19 в Україні наближається до шести тисяч.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що зараз ситуація з пандемією гірша, ніж будь-коли.

Але жорсткого локдауну, на відміну від країн ЄС, Україна собі дозволити не може, бо “для нашої економіки це буде катастрофа”, каже міністр.

Про критичну ситуацію заявляє і мер Києва Віталій Кличко. Він попросив уряд надати ліжкомісця у державних лікарнях столиці, бо в комунальних вони закінчуються.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...