facebook

Олланду погрожують імпічментом

Щоб проект резолюції був розглянутий, його повинні підписати як мінімум 58 депутатів.

original-1478612411

Депутат правої опозиційної партії «Республіканці» П’єр Лелуш в понеділок, 7 листопада, запропонував на розгляд своїх колег-депутатів Національних зборів проект резолюції про імпічмент Президенту Франції Франсуа Олланду після виходу книги «Президент не повинен був цього говорити …» («Un président ne devrait pas dire ça…»)  журналістів газети Le Monde Жерара Даве і Фабріса Лома. Лелуш вважає, що Президент розголосив журналістам «секретну інформацію, що стосується національної безпеки», повідомляє агентство RFI.

П’єр Лелуш в своєму комюніке посилається на статтю 68 Конституції Франції. У ній говориться, що Президент Республіки «може бути зміщений лише в разі невиконання ним своїх обов’язків, явно несумісного з його мандатом». Рішення про імпічмент Президенту виноситься парламентом в якості Високої Палати правосуддя.

Щоб проект резолюції був розглянутий, його повинні підписати як мінімум 58 депутатів.

Глава фракції «республіканців» в Національних зборах Крістіан Жакоб зазначив, що його однопартійці «одноголосно» підтримали пропозицію Лелуша.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У партії соціалістів, втім, відзначають, що існує багато можливостей заблокувати проект резолюції про імпічмент Президенту.

Вперше П’єр Лелуш заявив про намір запропонувати на розгляд депутатів проект резолюції про застосування статті 68 Конституції 19 листопада, коли в нижній палаті французького парламенту йшли дебати про військові операції за кордоном.

Депутат партії «Республіканці» тоді розкритикував «неприпустимі і навіть небезпечні одкровення» Франсуа Олланда в численних бесідах з двома журналістами Le Monde про «найбільш секретні рішення в області застосування збройних сил».

Опозиційний депутат звинуватив Президента в тому, що той повідомив журналістам інформацію про умови звільнення заручників і про спецоперації зі знищення бойовиків терористичних організацій. А також в тому, що дозволив їм опублікувати секретний документ про підготовку бомбардувань в Сирії (які, втім, не мали місце).

«Як може бути, що Президент Республіки так відкрито порушує обов’язок зберігати секрет, в якому тримаються найважливіші рішення, які він приймає як глава збройних сил?», — задається питанням Лелуш.

Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан в свою чергу відкинув звинувачення в «посадових злочинах» на адресу Президента. За його словами, мова йде про «політиканство» правих перед праймерізом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...