facebook

“Потрібно скоротити виплати самотнім матерям, які не потребують матеріальної підтримки держави” — нардеп Третьякова (ФОТО)

Що таке гідні умови життя, про які йдеться в преамбулі Конституції України, – з цим питанням до Конституційного Суду звернулися 142 нардепи на чолі з головою соціального комітету Верховної Ради Галиною Третьяковою.

Посутньо, Третьякова разом з іншим «слугами народу» вимагає забрати з Конституції України згадування про «гідні умови життя» для українців. Або ж позбавити його сенсу.

В конституційному поданні вони просять КСУ надати чітке офіційне тлумачення цьому поняттю. Це означає, що в подальшому «слуги народу» зможуть посилатися на таке тлумачення при підготовці відповідних законодавчих ініціатив. Зокрема, щодо обмеження чи звуження певних соціальних гарантій, пільг чи компенсацій – для громадян України.

Як повідомляє «Судово-юридична газета», 22 вересня КСУ заслухав дане питання у пленарному режимі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Народний депутат від «Слуги народу», голова «соціального» Комітету Верховної Ради Галина Третьякова на пленарному засіданні Конституційного Суду зазначила, що на сьогодні держава не може фінансово забезпечувати всі фінансові зобов’язання перед населенням. Вона підкреслила, що чинна система соціального захисту, яку Україна успадкувала від СРСР, є неефективною.

Зокрема, під час свого виступу депутатка озвучила думку, що неправильним є підхід для визначення потреб громадян у соціальному захисті через призму «статусів».

Пані Третьякова навела приклад самотніх матерів – на її думку, не кожна самотня матір потребує матеріальної підтримки держави.

Мовляв, не надаючи допомоги одним, надлишкові кошти можна було б направити на забезпечення тих, хто цього більше потребує.

Аналогічний підхід Третьякова пропонує запровадити й щодо ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Мовляв, там теж не всі потребують допомоги держави.

Можливо, це правда, але чомусь скорочувати виплати прокурорам, високопосадовцям та суддям Третьякова не поспішає. Це виявилося під час дискусії з ключового питання – про гідне життя.

Тут нардеп акцентувала увагу на тому, що гідне життя – це не лише про певний рівень матеріальних благ.

Мовляв, гроші – не головне, а варто думати про поєднання фінансового забезпечення та належної соціальної інфраструктури.

При цьому, на думку Третьякової

Важливим є чесний діалог держави з населенням щодо неспроможності забезпечення гідного рівня життя. Так, вона зазначає, що зараз прожитковий мінімум повинен становити близько 4000 гривень, що майже удвічі більше ніж реальний.

Зрозуміло, що Третьякова жодним чином не закликає підняти ці виплати людям.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...