facebook

Від чого захищає медична маска і коли приносить шкоду: пояснення лікаря-інфекціоніста

Лікар розповів, чи захищають маски від передачі вірусу під час пандемії COVID-19.

Як повідомляє “Апостроф”, про це пише інфекціоніст Євген Дубровський в Facebook.

За його словами, маски носять хірурги, стоматологи, патологоанатоми, щоб захистити себе і пацієнта від попадання рідин в рот, очі або рану (кров, слина, піт, бризки від промивання, зрошення, обробки рани або порожнин і т.п.).

Від коронавірусу маска також може захистити. Однак краще її надягати на хворого.

“Якщо на вас впритул кашляють, бризкають слиною, чхають або плюють (тоді маска захищаеє – ред.). Знову ж – рідини. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Від крапельного шляху передачі маска буде захищати. Але набагато ефективніше, розумніше і логічніше одягати маску на хворого, а не здорового. Тому що тоді в повітрі практично не буде вірусу, він весь із рідинами, що виділяє хворий, залишиться на внутрішній поверхні в масці”, – сказав Дубровський.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він підкреслив, що респіратори хворим носить заборонено через клапан. З нього виходить повітря, що видихається. Тому респіратори дозволені тільки медпрацівникам для індивідуального захисту.

Лікар також відповів питання, чи варто носити маску здоровим людям. За його словами, в Україні це утопічне питання, адже на масці, в тому стані, в якому її носять громадяни (тривалий час, тримаючи її в кишені штанів, наприклад), вона може завдати більше шкоди. На ній збирається бруд, пил, бактерії, алергени і токсини.

“Медична маска в такому вигляді, як ми всі її використовуємо, це вже давним-давно не засіб захисту, а всього лише … квиток на автобус, проїзний в метро або пропуск в магазин. Тим більше, всі ці тканинні пов’язки на обличчі – про який захист йде мова?”, – зазначив медик.

Дубровський підкреслив, що якщо б уряд дійсно вважав, що медичні маски ефективні і допомагають впоратися з рівнем зараження, їх би роздавали безкоштовно. Щоб люди могли їх міняти кожні 2 години, як годиться.

“Все, що ми спостерігаємо зараз – лише зовнішня показуха. Реальна картина використання масок не має ніякого відношення до протиепідемічних заходів. На жаль…”, – підсумував інфекціоніст.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...