facebook

В Україні хочуть по-новому перевіряти лічильники

Як пише dnepr.info, на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку (МЕРТ) виставлений на громадське обговорення проект наказу про затвердження нової методики повірки лічильників. Головне нововведення, яке пропонують чиновники – перевіряти прилади на місці, а не в спеціальних лабораторіях, як це робиться зараз.

2ac586a65b0eac800a808f25ddffa373

У МЕРТ регулярно звертаються метрологічні і перевірочні лабораторії з проханням дозволити їм роботи без демонтажу приладів, на місці їх експлуатації. Як передає «ДнепрЧас», вся справа в грошах. За даними ДП «Укрметртестстандарт», вартість робіт з демонтажу та монтажу лічильника води становить в середньому 280 грн. За рахунок цього загальна вартість повірки на місці експлуатації становить 134,5 грн., А в спеціалізованій лабораторії – 335,4 грн.

Перевірити прилади на місці можна і зараз, і користувачі при першій же можливості намагаються вибрати саме таку послугу. Без демонтажу в минулому році було перевірено 97,5 тисяч лічильників, а в лабораторіях – 29,5 тисяч. Але проблема в тому, що на сьогоднішній день в Україні немає затвердженої методики повірки лічильників на місці, так що інспектора проводять роботи на свій страх і ризик.

Як підрахували чиновники, на створення національного стандарту, який буде містити методику повірки потрібно близько 25-30 тисяч грн. Загальні витрати на впровадження нових правил складуть 3,7 млн. грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За даними МЕРТ, даний регуляторний акт, в разі його прийняття, торкнеться діяльності 27 підприємств. При цьому на придбання обладнання, його сервісне обслуговування і навчання персоналу кожне витратить 140 тисяч грн.

Українцям обіцяють поліпшення сервісу: вони зможуть бути впевнені в точності повірки на місці, а також заощадити на платежах за демонтаж і установку приладів. Але не виключено, що, витративши на впровадження нових правил, перевіряючі захочуть перекласти частину витрат на плечі споживачів і підвищать розцінки на самі роботи.

Крім того, невеликим лабораторіям такі інвестиції можуть виявитися не по кишені, що загрожує монополізацією ринку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...