facebook

Які країни обходяться без центрального опалення

Виявляється, в деяких країнах Європи і Азії просто немає центрального опалення, однак місцеві жителі взимку там зовсім не мерзнуть.

Великобританія

Кожен британець обігрівається “поодинці”. Такого поняття, як центральне опалення, в цій країні просто немає. У будинках і квартирах встановлені бойлери – індивідуальні газові колонки, що нагрівають воду і батареї. Залежно від бажання і можливостей господаря можна або мерзнути, економлячи на обігріві, або топити щосили, розжарити батареї.

Британські фізіологи склали таблицю-інструкцію: вище 21 градуса – температура дискомфорту, вище 24 – температура, яка підвищує ризик серцевих нападів. Нижній поріг комфорту – 18 градусів. Від 16 до 18 – температура нормальна, ризики невисокі, і така температура підтримується взимку в п’ять мільйонів домоволодінь Британії.

Компанії, що поставляють електрику і газ (це конкурентний ринок, і можна вибрати, у кого купувати тепло, приблизно так само, як ви вибираєте, на якій заправці заправляти машину), дають список порад, як не замерзнути взимку. І одна з них – завести котика. Тому що котик теплий і не споживає електроенергію.

Японія

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Система центрального опалення є тільки в префектурі Хоккайдо – найхолоднішій частині країни. Решта населення Японії обігріває себе самостійно.

Більшість сучасних будинків в Японії обігрівається за допомогою електричних кондиціонерів і обігрівачів різних типів: електричних, масляних, гасових або газових. У холодну пору року японці вдягають теплі легкі піжами (до складу матеріалу яких входять спеціальні волокна, дуже добре зберігають тепло) або використовують поверх звичайних ковдр електричні.

Ще одним атрибутом японської культури, який традиційно використовується для обігріву, є котацу. Він є в кожному японському будинку. Сучасний котацу – це стіл з нагрівальним елементом, встановленим під кришкою. Котацу існував і в Стародавній Японії, хоча в ті часи він виглядав трохи інакше.
Німеччина

У Німеччині також немає центрального опалення в тому вигляді, в якому звикли до нього ми. Тут кожен обігрівається сам.

У приватних будинках – свої котельні, в багатоквартирних будинках – окреме газове обладнання, яке гріє воду для батарей. Скільки газу спалив – стільки й заплатив.

Існують спеціальні рекомендації для температурного режиму приміщень. Для залу досить 20 градусів тепла, для ванни – до 22 градусів, в спальних кімнатах необхідно 16-18 градусів тепла. В рідко використовуються приміщеннях (туалетах, коморах та ін.) Температура повітря повинна бути 14-16 градусів тепла.

Вночі німці часто користуються електричними простирадлами – грілкою на все тіло. Вона вмикається і вимикається автоматично.

Нещодавно в Німеччині набув чинності закон, згідно з яким нові будівлі, що здаються в експлуатацію, зобов’язані частину споживаної енергії отримувати з відновлювальних джерел. Завдяки різним державним програмам домовласникам, які перейшли на екологічні види палива, компенсують до 15% витрат на придбання і установку нової техніки.

Франція

Замість центрального опалення в нашому розумінні у Франції є два варіанти:

1. Загальна будинковий опалення – це централізоване опалення в окремо взятому багатоквартирному будинку. Воно включається керівництвом будинку. Квартири в таких будинках обладнанням для опалення не оснащені.
2. Індивідуальне опалення. У ванній, туалеті або кухні знаходиться апарат, який регулює гарячу воду. Він електричний або газовий. До цього апарату підключені і батареї. Тариф на електрику в країні подвійний: повний – з 7:00 до 23:00 , і пільговий, тобто в півтора рази меншеий з 23:00 до 7:00.

Держава ось уже кілька десятиліть стимулює громадян всіляко економити енергію. І не тільки за допомогою тарифної політики. Всі французи, які здійснюють роботи по теплоізоляції свого житла, мають право за законом вписати витрачені кошти в податкову декларацію. У цьому випадку від 25 до 50% від вартості робіт їм зарахують зі знаком мінус і можуть знизити прибутковий податок.

Те ж саме стосується установки різного роду енергозберігаючого екологічно вигідного обладнання – сонячних батарей, нагрівачів з підвищеною енерговіддачею, як газових, так і електричних. На їх придбання громадяни отримують пільгові кредити.

Фінляндія

Все частіше новий фінський будинок черпає енергію як міфологічний Антей – від Землі. Адже в умовах Фінляндії на глибині 200 метрів температура може доходити до +10 градусів. Фінські скелі – як гігантські радіатори: влітку вони накопичують тепло, а взимку віддають. У фінських будинках встановлюють спеціальний пристрій – тепловий насос.

Фіни змусили працювати на себе навіть навколишнє повітря – уявіть собі холодильник, вивернутий навиворіт, де холодна частина на вулиці, а нагрівальна система з циркулюючим спеціальною речовиною – в приміщенні. При морозах до -25 ˚C це працює прекрасно: витративши на роботу 1 кВт електроенергії, тепловий насос виробить до 2 і навіть 5 кВт тепла.

Такий “теплий” холодильник, а точніше кондиціонер, ефективний для невеликих будинків – не більше 120 метрів житлової площі. Зате для малих будинків це справжня знахідка: не треба бурити землю і встановлювати дороге обладнання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...