facebook

Сьогодні двієчник, завтра – геній

Вчені встановили, як може змінюватися рівень IQ

Виявляється, коефіцієнт IQ у дітей та підлітків може різко збільшуватися і зменшуватися, тому використовувати його як інструмент оцінки їх потенціалу потрібно з обережністю. Про це пишуть автори статті, опублікованої в журналі Nature, повідомляє expres.ua з посиланням на Кореспондент.

08778-670x426

Група вчених під керівництвом Кеті Прайс з Університетського коледжу Лондона (Великобританія) простежила за коливаннями рівня IQ у представників британської молоді за останні сім років. Вважається, що за відсутності неврологічних травм і захворювань IQ залишається приблизно однаковим протягом всього життя людини. Прайс і її колеги показали, що це не завжди так.

Перший тест було проведено в 2004 році в групі з 33 добровольців віком  від 12 до 16 років. Дослідники розділили тест на дві частини — вербальну, пов’язану з розумінням мови, арифметикою, загальними знаннями і пам’яттю, і невербальну, в якій перевірялися здібності підлітків вирішувати графічні завдання. Через чотири роки вони провели повторні заміри IQ, коли досліджуваним  виповнилося 15-20 років.

Крім того, на кожному етапі дослідження вчені отримували віртуальне зображення мозку добровольців за допомогою комп’ютерного томографа.

Вчені зіставили результати тестів 2004 і 2008 року і виявили, що IQ учасників дослідження  змінився як на краще, в окремих випадках перевищивши попередні показники на 20 пунктів, так і на гірше — впав на приблизно таку саму кількість балів. Дослідники порівняли відмінності  мозку на томограмах 2004 і 2008 років і порівняли їх зі змінами індексу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Виявилося, що зростання вербального “рейтингу” було пов’язане зі збільшенням щільності сірої речовини мозку в тій зоні кори лівої півкулі, яка пов’язана з мовленням. Підвищення невербального IQ супроводжувалося підвищенням щільності сірої речовини у відділах мозку, близьких до мозочка – ці ділянки кори керують рухом рук.

Як зазначають автори статті, покращення  показників в одній частині рейтингу не завжди супроводжувалося зростанням в іншій, що говорить про те, що ці види здібностей розвиваються незалежно одне від одного. “Наше дослідження показує, що мозок дітей і підлітків продовжує розвиватися протягом тривалого часу, і ми повинні вкрай акуратно підходити до оцінки “двієчників” — цілком можливо,  що їх IQ збільшиться через кілька років”, – пояснила Прайс.

Дослідники вважають, що ці факти підтверджуються тим, що деякі відділи мозку продовжують розвиватися і в дорослому житті. Зокрема, мозок у колумбійських партизан, які навчилися читати, став дещо більшим, ніж у їхніх неписьменних “колег”. Крім того, лондонські таксисти можуть похвалитися найбільшим гіпокампом, центром навігації в мозку людини, серед усіх мешканців нашої планети.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...