facebook

Одержувачів субсидій на оплату газу шокували платіжки з переплатами

Одержувачів субсидій на оплату газу здивували платіжки з переплатами в тисячу гривень. Втім, скористатися накопиченими грошима і витратити їх на квартплату не можна.

Минулої зими Олександр утеплився, як міг. Все для того, щоб заощадити більше.

“Газ менше робили, щоб не було 25 градусів, як годиться, а там 20-22 градуса”, – каже Олександр.

1462863367_subsidiya-860x484

Як результат – чоловік не тільки вклався в необхідну норму, а й переплатив.

“Я міг вкластися в 3800 щомісяця, а потім перерахували – зима була тепла – і вийшло, що переплата – 6 з половиною тисяч”, – говорить Олександр Некріч.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тільки ось ці гроші треба буде повернути. У Міністерстві соціальної політики пояснюють – мовляв, норматив був завищеним. Субсидію цього споживачеві повинні нарахувати менше, тоді не було б і переплати.

“Субсидію надали на певний обсяг газу, електропостачання або теплової енергії, а люди реально споживали менше. І тому було прийнято рішення про те, що ці невикористані суми субсидій, оскільки населення не використовувало відповідних послуг, повинні бути повернуті до державного бюджету”, – пояснив Віталій Музиченко – директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики.

Борг не виставлятимуть – переплати просто знімуть з рахунків, а норми споживання – змінять. Втім, покрити подальші комунальні витрати накопиченими за зиму грошима тепер не вийде.

“Уряд певним чином виявилося непослідовним – тому що дійсно на початку сезону говорили, що ці кошти економте, вони залишаться у вас на рахунку і так далі. Варто очікувати, що цього не станеться”, – вважає Антон Левицький – директор департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку.

Щоб уникнути зайвих витрат, держава зменшить норму споживання газу для одержувачів субсидій на 20 відсотків – з 7 кубометрів – до 5 з половиною. А як заохочення подальшої економії на рахунках тих, хто переплатив, залишить 700 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...