facebook

Сім справжніх причин високого тиску

Чому насправді кожен другий з нас стає гіпертоніком.

Підвищеним вважається тиск більше 130/90 одиниць. Називається цей стан артеріальна гіпертензія (АГ). Причому в кожному десятому випадку підвищений тиск – симптом якогось іншого захворювання – станів, що супроводжуються стрибками тиску. Така гіпертонія називається симптоматичною. Отже, тиск у вас піднімається вище 130/80 одиниць. Можливі варіанти:

silnoe-serdcebienie-lechenie-e1476021457666

Порушення тонусу судин

Насамперед необхідно зробити дослідження: загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, ЕКГ (кардіограму), при необхідності рентген грудної клітки, УЗД внутрішніх органів.

Якщо на підставі результатів аналізів і огляду у лікаря-кардіолога виявилися проблеми з судинами (порушення судинного тонусу за гіпертонічним типом), а в іншому ви цілком здорова людина, то ваша проблема називається «простою» гіпертонічною хворобою. У цьому випадку важливо пройти всі необхідні серцево-судинні обстеження і грамотно підібрати схему антигіпертензивних препаратів, щоб тримати тиск в рамках норми.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проблеми з нирками

Майже завжди підвищується тиск при захворюваннях нирок. Наприклад, якщо є розлади сечовипускання – біль, печіння, часті позиви – цілком ймовірно, що у вас запущене запалення в органах малого таза або сечокам’яна хвороба. У чоловіків у віці підвищення тиску може давати загострення простатиту.

Гормональні порушення

Якщо в аналізі крові низький вміст калію, а підвищений тиск поєднується з м’язовою слабкістю, швидше за все – це недостатність в організмі гормону альдостерону.

Тиск підвищується нападами, криз супроводжується блідістю, пітливістю, посиленим серцебиттям, тремтінням, є втрата у вазі, розлад шлунку. Можлива доброякісна пухлина наднирників.

Похмілля

Підвищення тиску – один з частих симптомів похмілля у цілком здорових людей. Вжиття алкоголю викликає спазми судин головного мозку, що і дає гіпертонічні симптоми. У цьому випадку можливо прийняти спазмолітик (спазмалгон, баралгін), який розслабить судини і заодно зніме біль.

Популярні ліки

Виявляється, приймаючи популярні знеболюючі засоби можна заробити не тільки проблеми зі шлунком (вони дратують слизову – давно не секрет), але і гіпертонічний криз. Особливо, якщо ви страждаєте підвищеним тиском. Вчені з Тель-Авівського університету дійшли висновку, що причиною гіпертонії, яка, як відомо, підвищує ризик інсультів і інфарктів, можуть бути болезаспокійливі ліки.

Є знеболюючі препарати, побічною дією яких є підйом артеріального тиску (про це чесно написано в інструкції, але хто ж її читає, коли треба терміново зняти біль). До таких належать ліки з парацетамолом і кофеїном. Вони ж, до речі, можуть послабити дію антигіпертензивних засобів (тобто ліків, які прописують гіпертонікам від тиску). Так що будьте обережні.

Деякі продукти

Виявляється, тиск може підскочити після ситного обіду. Особливо якщо ви переїли солоненького. Сіль, як відомо, затримує рідину в організмі, що незмінно веде до збільшення навантаження на кровоносні судини.

Причому, крім оселедців і квашеної капусти, винуватцями «харчової» гіпертонії можуть виявитися продукти з так званою прихованою сіллю – сирокопчені ковбаси, солоні сири типу сулугуні або витримані типу пармезану, червона ікра. Також підвищують тиск кава і енергетики, кріплені вина, вермути, пиво. Знижують ж напої з кислуватим смаком – морси, чай з лимоном, келих легкого сухого вина.

Хвора спина

Не дивуйтеся, якщо кардіолог при ваших скаргах на тяжкість в потилиці і високий тиск, відправить вас на рентген шийного відділу хребта. Остеохондроз або наслідки недолікованих травм спини нерідко призводять до прояву гіпертонії, розповідає ортопед Сергій Горячев. Причина в тому, що через пошкодження хребців створюється постійне напруження м’язів спини і шиї. А це може стати причиною спазмів кровоносних судин шиї і порушення живлення мозку.

До речі, підвищення тиску до вечора нерідко пов’язане з неправильно облаштованим робочим місцем, коли доводиться сильно напружувати також і м’язи очей.

ВАЖЛИВО!

Завжди потрібно додаткове обстеження, якщо:

– Гіпертонія несподівано виникла після 60 років,

– Тиск підвищився раптово і відразу на високі цифри,

– Медикаментозне лікування не допомагає.

ПЕРЕВІР СЕБЕ

Норми артеріального тиску, розроблені ВООЗ:

Знижений, нормальний – 115-110 / 70 мм рт. ст.

Оптимальний – 120/80 мм рт. ст.

Верхня межа норми – 130-139 / 85 мм рт. ст.

Артеріальна гіпертонія – від 140/90 мм рт. ст. і вище.

НА ЗАМІТКУ

Сумна правда життя – все частіше ліки від тиску змушені приймати люди, які тільки розміняли четвертий десяток. А ще багато тих, кому давно вже пора бігти за рецептом, однак люди навіть не підозрюють, що починаються проблеми зі здоров’ям. Просто багатьом в голову не приходить, що, наприклад, гіпертонія може спіткати в такому молодому віці. А між тим, майже всі з нас стикаються з факторами, які множать ймовірність розвитку підвищеного кров’яного тиску.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...