facebook

НБУ збирається покінчити із чорним ринком продажу валюти

Чорний ринок продажу валюти найближчим часом може зникнути в Україні, прогнозують у Міжнародному центрі перспективних досліджень.384902365

“З лютого вартість долара та євро практично однакова на нелегальному ринку продажу валюти та в банках. Єдине, що забезпечує функціонування перекупів валюти, це відрахування у Пенсійний фонд у фінустановах, ліміт на купівлю валюти в 3 тисячі гривень і обов’язкове пред’явлення паспорта”, – пояснює порталу “Знай” Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Сьогодні в Нацбанку повідомили про те, що планують зняти обов’язкову комісію 2% при валютно-обмінних операціях. На думку очільників структури, це активізує валютний ринок в Україні.

“Справді, відміна цієї комісії позитивно вплине на ринок. Більше людей користуватимуться обмінниками та банками для купівлі валюти. Адже на чорному ринку небезпечно це робити. Можуть продати фальшиві купюри або пограбувати”, – каже експерт.

За його словами, після відміни комісії у Пенсійний фонд зменшиться маржа між вартістю валюти при купівлі та продажу. Дефіциту доларів і євро не буде, бо останні місяці валюта в більших обсягах надходить в Україну. Цьому сприяє ріст на чорні метали на міжнародних ринках.

“Взагалі цей податок ввели для того, щоб хоч якось зменшити дефіцит Пенсійного фонду. Але він дав мінімальний ефект. Проблеми із наповненням Фонду не зникли, натомість на валютному ринку з’явилися труднощі. Тому, думаю, НБУ все ж таки відмінить цей податок. Наступними кроками мають бути скасування ліміту на продаж валюти та обов’язкового пред’явлення документів. Після цього чорний ринок має остаточно занепасти”, – говорить Олександр Жолудь.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нагадаємо, 2014 року влада ввели низку обмежень для купівлі та продажу іноземної валюти. Таким чином намагалися уникнути дефіциту доларів і євро в Україні, а також — наповнити Пенсійний фонд. Після цього активізувався чорний ринок. На ньому й досі продають валюту без документів і у будь-яких сумах. Вартість купівлі та продажу публікують в інтернеті.

Джерело – http://znaj.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...