facebook

Чому 6-годинний сон — це те саме, що його відсутність

Звичка спати по шість годин негативно відбивається на вашому здоров’ї та продуктивності, як і кілька безсонних ночей. Ось тільки ви цього спочатку навіть не помічаєте!
 94

Виявляється, нестача сну шкідлива як для здоров’я, так і для продуктивності. Ви, мабуть, й самі чули про це багато раз. Однак результати досліджень просто вражають.

У 2004 році в медичній школі Пенсильванського університету у Філадельфії провели цікавий експеримент. У дослідженні депривації сну взяли участь 48 дорослих людей. Сон деяких з них на два тижні скоротили до чотирьох, шести та восьми годин. Інші не спали протягом двох діб.

Весь цей час в лабораторії кожні дві години тестували стан добровольців (за винятком годин, відведених на сон), перевіряли когнітивні функції і швидкість реакції. Також учасників запитували, як вони самі оцінюють свій стан, наскільки сонними себе відчувають.

Чому шести годин сну недостатньо

Як ви розумієте, учасники експерименту, які спали по вісім годин на день, мали кращі показники когнітивних процесів. Людям, які спали по чотири години на день, з кожним днем думати було все важче.

А ті, хто спав по шість годин, зберігали розумові здібності на високому рівні приблизно до десятого дня експерименту. В останні кілька днів вони виконували тестові завдання так само погано, як і люди, які були позбавлені сну взагалі.

Отож, відпочиваючи усього по шість годин, ваша ефективність прирівнюється до ефективності людей, які два дні поспіль не замикали очей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Один з найбільш вражаючих результатів дослідження — той факт, що люди, які спали по шість годин, не відчували себе сонними. Вони навіть не знали, наскільки погіршилися їх результати.

Люди, позбавлені сну, відчували себе все більш і більш сонними, і говорили про це, а в кінці експерименту їм хотілося спати в два рази більше, ніж на початку. Але після шестигодинного сну добровольці відчували себе лише трохи сонними, хоча їх показники когнітивної діяльності практично не відрізнялися від показників тих, хто не спав.

Тож виникає запитання: як людям справлятися з нестачею сну, якщо вони навіть не усвідомлюють її?

Ми не знаємо, скільки ми спимо насправді

Дослідження Чиказького університету показало, що люди так само часто переоцінюють кількість сну, як і недооцінюють його. Ще одне дослідження показало, що люди переоцінюють час сну в середньому на 0,8 години.

Так що, якщо ви думаєте, що спали сім годин, цілком можливо, що насправді ви відпочивали всього шість годин.

Тому ніхто не може точно сказати, скільки він спить і коли виспиться. Всі вірять, що сплять більше, аніж воно є насправді.

Визначити, скільки ви спите, не так просто, як здається. Але є кілька поширених порад, які точно допоможуть вам краще спати:

– лягайте в один і той же час;

– не користуйтеся ґаджетами за півгодини до сну;

– не вживайте алкоголь;

– займайтесь фізичною активністю протягом дня.

Ще одна порада, яка трапляється рідше: щоб краще спати, потрібно скинути зайву вагу. Згідно з інформацією сайту National Sleep Foundation, є прямий зв’язок між безсонням і ожирінням.

Інші причини порушень сну — це фізичні і психічні проблеми. Навіть стрес і поганий настрій можуть негативно позначитися на сні.

Так, обчислити недолік сну досить важко, але ви можете постаратися збільшити його кількість та якість і, як наслідок, підвищити свою продуктивність.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...